Hitler, een tiran in beeld

Titel: Hitler, een tiran in beeld
Schrijver: Henk van Capelle & Arie Pieter van de Bovenkamp
Uitgever: Lantaarn
Uitgebracht: 2017
Pagina's: 528
ISBN: 9789463540711
Omschrijving:

Over de persoon Adolf Hitler zijn reeds vele boeken verschenen. Een uitgebreide fotografische biografie met historische afbeeldingen en kaarten en plattegronden bestond nog niet. Henk van Capelle en Arie Pieter van de Bovenkamp zijn succesvol in die leemte gedoken en dat heeft een lijvig boek opgeleverd dat het leven van Hitler in diverse facetten portretteert.

Het boek bevat meer dan 1800 foto’s met bijbehorende tekst die een diepgaand beeld geven van het leven van Hitler en hen die hem omringden. De foto’s zijn dan ook niet alleen van Hitler, maar ook belangrijke personen als Hermann Göring, Rudolf Hess en Eva Braun passeren de revue. Vanaf zijn geboorte wordt het leven van Hitler in beeld gebracht. Van kind van een douanebeambte, idealistische tiener, zwervende kunstenaar tot de politicus die historie schreef.

Hitler was een mens. Een mens die weliswaar monsterlijke ideeën had en volgelingen had die bereid waren om monsterlijke dingen te doen. Toch wordt ook de kwetsbaarheid en de burgerlijkheid van de Führer beschreven. Het roept een beeld op van ongeloof. Ongelofelijk dat deze ‘gewone’ man het zover heeft weten te brengen. Het beeld dat ook wordt opgeroepen is dat van vernietiging. Hitler was hoofdverantwoordelijk voor de vernietiging van o.a. de Joden, maar ook van de vernietiging van Duitsland, Europa en zichzelf. Het lijkt wel of hij een soort van alles of niets-poker heeft gespeeld.

Allerlei facetten komen voorbij; van Hitler als eenvoudige privépersoon tot de megalomane tiran die letterlijk over lijken ging.

Conclusie:

Een boek met veel foto’s en weinig tekst lijkt als biografie niet erg aantrekkelijk om aan te schaffen. Met Hitler als onderwerp verwacht je al snel de obligate foto’s die al vele malen in andere boeken verschenen zijn. De makers van dit boek hebben echter hun best gedaan om aan dit vooroordeel het hoofd te bieden. Met erg veel succes. Het boek is in alle opzichten geslaagd. Mooie foto’s, waarvan een aantal nog niet (vaak) vertoond. Korte duidelijke teksten met uitleg bij de foto’s. Het bladeren door het boek en het bekijken van de foto’s is een soort van ontdekkingstocht.

Is er dan helemaal niets aan te merken op "Hitler, Een Tiran In Beeld"? Nou ja, er is een aantal slordigheidjes (bijvoorbeeld het verkeerd spellen van namen), maar dat doet geen enkele afbreuk aan dit geweldige meesterwerk. Een absolute aanrader.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
John Smeets
Geplaatst op:
31-12-2017
Laatst gewijzigd:
07-01-2018

Afbeeldingen