Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen

Titel: Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen
Schrijver: Roger Moorhouse
Uitgever: Just Publishers
Uitgebracht: 2018
Pagina's: 270
ISBN: 9789089757128
Omschrijving:

De interesse in diverse aspecten van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is de afgelopen decennia enorm toegenomen. Met films/series als ‘Band of Brothers’, ‘Saving Private Ryan’ en ‘Der Untergang’ is ook bij de jeugd het zaad geplant om verder op onderzoek uit te gaan. Bij de één beperkt het zich tot het spelen van computergames als ‘Call of Duty’, bij een ander gaat het veel verder. Hierbij kan gedacht worden aan het verzamelen van allerlei aan de Tweede Wereldoorlog gerelateerde attributen en documenten, het deelnemen aan Battlefield-tours of het lid worden van een reenactment-organisatie.

De interesse in militariabeurzen is een voorbeeld van die expanderende interesse in geschiedenis. Wat over het algemeen een haast magische aantrekkingskracht heeft zijn de voorwerpen die aan het Derde Rijk gerelateerd kunnen worden. De prijzen van originele foto’s, documenten en uniformstukken zijn dan ook gigantisch gestegen.

Het Derde Rijk bestond slechts 12 jaar maar heeft na zijn ondergang dus nog steeds een enorme aantrekkingskracht op mensen. Er is geen andere hedendaagse politieke beweging en er is geen andere dictator die kan wedijveren met de herkenbaarheid van afbeeldingen, symbolen en propaganda. Voor Adolf Hitler en zijn regime was herkenbaarheid en uitstraling allesbepalend. Vandaar dat de symboliek werd doorgevoerd in alle gelederen en zelfs tot de kleinste objecten.

In het boek van Roger Moorhouse, ‘Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen’ (de materiële geschiedenis van nazi-Duitsland) wordt die herkenbare symboliek duidelijk in beeld gebracht aan de hand van voorwerpen die typerend waren voor het Derde Rijk.

Het Lugerpistool, het Mutterkreuz, de catalogus van de Grosse Deutsche Kunstausstellung, het Olympisch stadion, ja zelfs de lippenstifthouder van Eva Braun. Allemaal stralen zij de typische en herkenbare grandeur van het nazirijk uit. Tegelijkertijd wordt de kijker geconfronteerd met de gruwelijke geschiedenis die er achter ligt. Moorhouse geeft interessante achtergrondinformatie bij ieder voorwerp. Hierbij heeft hij eigenlijk een prima keuze gemaakt. Natuurlijk is het kiezen van 100 voorwerpen om het Derde Rijk te definiëren nooit een eenvoudige taak. Er zullen dingen zijn waarvan de lezers vinden dat die toegevoegd zouden moeten worden. De selectie van Moorhouse toont de vele verschillende aspecten van de geschiedenis van Hitler; zijn weg naar de macht en de dictatuur die volgde. Bij elkaar bieden de gekozen voorwerpen een brede benadering van de complexe historie van die periode.

Conclusie:

De inhoud en de vormgeving van het boek zijn ronduit goed te noemen. De lezer wordt op prettig leesbare manier meegenomen in de vastliggende historie van een object. Moorhouse biedt de informatie laagdrempelig aan en verwijst ook naar waar hij zijn informatie vandaan heeft.

Wat enigszins afbreuk doet aan het boek is het feit dat bij de vertaling en de druk in het Nederlands verzuimd is om er een laatste grondige controle op los te laten. Op diverse pagina’s ontbreken letters in woorden en zelfs complete woorden. Dat doet afbreuk aan het boek want het geeft de indruk dat het met haast is samengesteld en gepubliceerd.

Over het geheel gezien is dit boek een aanrader en zou het zeker niet misstaan in de boekenkast van de Tweede Wereldoorlog-liefhebber.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
John Smeets
Geplaatst op:
20-07-2018
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen

Gerelateerd nieuws

Van de onderbroek van Rudolf Hess tot de Goliath tank

mei2018

Van de onderbroek van Rudolf Hess tot de Goliath tank

Roger Moorhouse is een Britse historicus van wie eerder de boeken ‘Hitler, de aanslagen’ en ‘Duivelspact’ in Nederland werden uitgegeven. Onlangs verscheen bij Just Publishers de Nederlandse vertaling van zijn nieuwste boek, getiteld ‘Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen’. Hierin beschrijft de schrijver de politieke, sociale en militaire geschiedenis van nazi-Duitsland aan de hand van 100 voorwerpen die elk een ander facet belichten van de naziperiode. Voor TracesofWar.com stelden we de schrijver een aantal vragen over dit boek.

Lees meer