Reportages van Lefranc 6 - Het Ardennenoffensief

Titel: Reportages van Lefranc 6 - Het Ardennenoffensief
Schrijvers: Alain Maury en Olivier Weinberg
Uitgever: Casterman
Uitgebracht: 2014
Pagina's: 56
ISBN: 9789030370789
Omschrijving:

Door de tijd heen is een aanzienlijk aantal boeken geschreven, zijn documentaires gemaakt en speelfilms opgenomen met als onderwerp het Ardennenoffensief. Vanuit verschillende perspectieven zijn de gebeurtenissen rondom dit offensief in de Belgische Ardennen belicht. Aan deze verzameling is ook een strip annex geschiedenisboekje toegevoegd, getiteld ‘Reportages van Lefranc 6: Het Ardennenoffensief’ van Alain Maury en Oliver Weinberg. Een stripboek gemaakt voor de jongere lezers maar zeker ook geschikt voor volwassenen.

1944 is een beslissend jaar. De as-mogendheden worden op alle fronten teruggedrongen. De geallieerden zijn geland in Sicilië en op het Italiaanse vasteland. Daarna zijn Normandië en de Provence aan de beurt. De herovering van Europa is begonnen. In de herfst bereiken geallieerde troepen de grens van het Duitse Rijk maar tijdens de eerste gevechten op Duits grondgebied ondervinden ze hevig verzet. Er wacht de geallieerde legers die winter een zware strijd die een hoge tol zal eisen.

Adolf Hitler besluit tot een alles-of-niets-aanval en lanceert het Ardennenoffensief in het westen. Vanwege de vorm van de frontlinie door de Amerikaanse troepen ‘the Battle of the Bulge’ genoemd, wordt de strijd uitgevochten in de Belgische Ardennen. Tussen 16 december 1944 en eind januari 1945 vormen België en het noorden van Luxemburg het strijdtoneel van één van de bloedigste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog. Het startsein wordt gegeven met een verrassingsaanval van de Duitsers.

De Duitse aanval in de Ardennen en de slag om Bastogne worden duidelijk behandeld in dit stripboek. Maar ook het bloedbad van Baugnez/Malmedy en operatie Nordwind, Hitlers aanval op Straatsburg, en de gevolgen daarvan worden op een heldere wijze uitgelegd. Net als in het vorige deel vormt de toevoeging van extra informatie een welkome aanvulling op het verhaal over de gebeurtenissen tijdens het Ardennenoffensief. Een overzicht van de verschillende uniformen en de gebruikte militaire voertuigen voegt nuttige informatie toe aan het geheel. Het maakt ‘De reportages van Lefranc: Het Ardennenoffensief’ de moeite van het lezen waard. Prijzenswaardig is ook dat de gebeurtenissen niet vanuit een heldenstatus worden beschreven. Men geeft slechts de feiten weer.

Journalist Guy Lefranc is het hoofdpersonage in de stripreeks van de Franse schrijver en tekenaar Jacques Martin. ‘De reizen van Lefranc’ is een soort spin-off van de hoofdreeks. Het scenario komt van Jacques Martin, de tekeningen van Régric. Een jaar na de dood van Jacques Martin werd de reeks voortgezet onder de naam ‘De reportages van Lefranc’. De serie over de Tweede Wereldoorlog omvat naast ‘Het Ardennenoffensief’ ook de delen ‘De Atlantische Muur’ (Reportages van Lefranc 4), ‘De Landing’ (Reportages van Lefranc 5), ‘De Ondergang van het Derde Rijk’ (Reportages van Lefranc 7) en ‘De Strijd om de Pacific’ (Reportages van Lefranc 8).

Is het stripboek ‘Reportages van Lefranc 6: Het Ardennenoffensief’ een zinvolle aanvulling op de boeken en beelden die reeds voorhanden zijn? Zeker weten! Wel moet duidelijk zijn dat het een jeugdboek betreft. Het bevat dan ook geen nieuwe inzichten of onbekende feiten. Dat is ook niet de bedoeling van het stripboek. Het geeft op een toegankelijke en algemene wijze weer wat er gebeurde in de aanloop, op en na het Ardennenoffensief. Een nuttige toevoeging is de reisinformatie, waarin aangegeven wordt welke musea je kunt bezoeken om meer te weten te komen over het Ardennenoffensief. Ook voor diegene die reeds goed geïnformeerd is over de gebeurtenissen rondom het Ardennenoffensief is ‘Reportages van Lefranc 6: Het Ardennenoffensief’ de moeite waard.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
25-05-2018
Laatst gewijzigd:
28-07-2018

Afbeeldingen