Reportages van Lefranc 7 - De ondergang van het Derde Rijk

Titel: Reportages van Lefranc 7 - De ondergang van het Derde Rijk
Schrijvers: Olivier Wijnberg
Uitgever: Casterman
Uitgebracht: 2014
Pagina's: 56
ISBN: 9789030371045
Omschrijving:

Door de tijd heen is een aanzienlijk aantal boeken geschreven, zijn documentaires gemaakt en speelfilms opgenomen met als onderwerp de ondergang van het Derde Rijk. Vanuit verschillende perspectieven zijn de gebeurtenissen rondom het einde van het naziregime belicht. Aan deze verzameling is ook een strip annex geschiedenisboekje toegevoegd, getiteld ‘Reportages van Lefranc 7: De ondergang van het Derde Rijk’ van Oliver Weinberg, Yves Plateau en Jacques Martin. Een stripboek gemaakt voor jeugdige lezers maar zeker ook interessant voor volwassenen.

De meeste feiten rondom het einde van het Derde Rijk zijn bekend. Tussen 1942 en 1943 slagen de Sovjets, de Britten en de Amerikanen erin de opmars van de asmogendheden tot stilstand te brengen. De Sovjettroepen boeken begin februari 1943 een belangrijke overwinning tijdens de slag om Stalingrad. Vanaf dat ogenblik lijken de kansen te keren in het voordeel van de geallieerde legers. Begin 1945 staan de geallieerde troepen voor de poorten van het Reich. Er wordt ingezet op de totale overwinning.

Op een eenvoudige maar duidelijke wijze worden de laatste maanden van het Derde Rijk beschreven, aangevuld met mooie en duidelijke tekeningen. De eerste stappen binnen het Derde Rijk en de bevrijding van de verschillende concentratie- en vernietigingskampen, maar ook Hitlers geheime wapens en het proces van Neurenberg komen aan bod in dit deel van ‘Reportages van Lefranc’. De informatieve aanvullingen bij het verhaal zijn goed gekozen en leerzaam. Belangrijke historische momenten worden daarbij extra belicht.

Journalist Guy Lefranc is het hoofdpersonage in de stripreeks van de Franse schrijver en tekenaar Jacques Martin. ‘De reizen van Lefranc’ is een soort spin-off van de hoofdreeks. Het scenario komt van Jacques Martin, de tekeningen van Régric. Een jaar na de dood van Jacques Martin werd de reeks voortgezet onder de naam ‘De reportages van Lefranc’. De serie over de Tweede Wereldoorlog bevat naast ‘De ondergang van het Derde Rijk’ ook de delen ‘De Atlantische Muur’ (Reportages van Lefranc 4), ‘De Landing’ (Reportages van Lefranc 5), ‘Het Ardennenoffensief’ (Reportages van Lefranc 6) ‘De Strijd om de Pacific’ (Reportages van Lefranc 8).

Is het stripboek ‘Reportages van Lefranc 7: De ondergang van het Derde Rijk’ een interessante toevoeging aan de boeken en beelden die reeds voorhanden zijn over dit onderwerp? Het antwoord is positief. Net als bij overige delen van de serie ‘Reportages van Lefranc’ moet ook hier vermeld worden dat het een jeugdboek betreft. ‘De ondergang van het Derde Rijk’ bevat dan ook geen nieuwe inzichten of onbekende feiten. Hiervoor is ook dit deel van de stripreeks niet bedoeld. Het geeft op een leuke maar algemene wijze weer wat er gebeurde gedurende de laatste maanden van het Derde Rijk. Wederom is de toevoeging van reisinformatie erg prettig. Er wordt een goed overzicht gegeven van welke musea men kan bezoeken. Ook voor diegene die reeds goed geďnformeerd is over de gebeurtenissen rondom de ondergang van het Derde Rijk is ‘Reportages van Lefranc 03’ zeker de moeite waard.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
07-06-2018
Laatst gewijzigd:
28-07-2018

Afbeeldingen