Reportages van Lefranc 8 - De strijd om de Pacific

Titel: Reportages van Lefranc 8 - De strijd om de Pacific
Schrijvers: Jacques Martin, Olivier Weinberg en Yves Plateau
Uitgever: Casterman
Uitgebracht: 2016
Pagina's: 55
ISBN: 9789030371939
Omschrijving:

Door de tijd heen is een aanzienlijk aantal boeken geschreven, zijn documentaires gemaakt en speelfilms opgenomen met als onderwerp de gevechten in de Pacific tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanuit verschillende perspectieven zijn de gebeurtenissen van de strijd tussen Japan en de Verenigde Staten en zijn bondgenoten belicht. Aan deze verzameling is een strip annex geschiedenisboekje toegevoegd, getiteld ‘Reportages van Lefranc 8: De strijd om de Pacific’, van Olivier Weinberg, Yves Plateau en Jacques Martin. Een stripboek gemaakt voor jeugdige lezers maar zeker ook interessant voor volwassenen.

Hoewel de Tweede Wereldoorlog in Europa misschien wat bekender is dan de strijd in de Pacific, is ook deze geschiedenis goed gedocumenteerd. In het oosten bezet Japan de kust van China waarna het land van de rijzende zon verder kijkt naar Indochina, de eilanden van Zuidoost-Azië en India. Door de overwinningen van het Derde Rijk zijn de westerse mogendheden in Azië aanzienlijk verzwakt. De grote tegenstander van Japan blijft echter de VS, want ook dit land heeft sinds het begin van de 20ste eeuw begrepen dat de regio van de Stille Oceaan zowel economisch als strategisch van uitzonderlijk belang is.

Gebeurtenissen als de aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor, de Japanse veroveringen en het einde van de Japanse expansie en uiteindelijk overgave na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki worden in dit deel van de stripreeks op een onderhoudende manier beschreven en weergegeven in tekeningen. Belangrijke gebeurtenissen worden hierbij extra belicht.

Journalist Guy Lefranc is het hoofdpersonage in de stripreeks van de Franse schrijver en tekenaar Jacques Martin. ‘De reizen van Lefranc’ is een soort spin-off van de hoofdreeks. Het scenario komt van Jacques Martin, de tekeningen van Régric. Een jaar na de dood van Jacques Martin werd de reeks voortgezet onder de naam ‘De reportages van Lefranc’. De serie over de Tweede Wereldoorlog bevat naast ‘De Strijd om de Pacific’ ook de delen ‘De Atlantische Muur’ (Reportages van Lefranc 4), ‘De Landing’ (Reportages van Lefranc 5), ‘Het Ardennenoffensief’ (Reportages van Lefranc 6), ‘De Ondergang van het Derde Rijk’ (Reportages van Lefranc 7) en ‘De strijd om de Pacific’ (Reportages van Lefranc 8).

Is ook het stripboek ‘Reportages van Lefranc 8: De Strijd om de Pacific’ een waardevolle toevoeging aan de boeken en beelden die reeds voorhanden zijn over dit onderwerp? Zeker weten! Net als bij overige delen moet ook hier vermeld worden dat het een jeugdboek betreft. Het bevat dan ook geen nieuwe inzichten of onbekende feiten. Hiervoor is deze reeks niet bedoeld. Dit stripboek geeft op een leuke maar algemene wijze weer wat er gebeurde tijdens de strijd in de Pacific. Ook in dit deel is de toevoeging van reisinformatie erg prettig. Er wordt een mooi overzicht gegeven van welke musea men kan bezoeken voor meer informatie. Ook voor diegene die reeds goed geďnformeerd is over de gebeurtenissen rondom de strijd om de Pacific is ‘Reportages van Lefranc 8’ erg de moeite waard.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
08-06-2018
Laatst gewijzigd:
28-07-2018

Afbeeldingen