SS Panzer Divisions on the Eastern front

Titel: Images of War - SS Panzer Divisions on the Eastern front
Schrijver: Bob Carruthers
Uitgever: Pen & Sword
Uitgebracht: 2018
Pagina's: 142
Taal: Engels
ISBN: 9781473868403
Omschrijving:

Eenheden van Waffen-SS worden vaak beschouwd als de ‘brandweertroepen’ van het nazirijk. Overal waar nood aan de man was werden ze ingezet om het verschil te maken. Wanneer men kijkt naar de resultaten van hun inzet wordt ook vaak gezegd dat het een elitegevechtseenheid was. Natuurlijk is het waar dat de Waffen-SS in militair opzicht uitstekend werk verricht heeft, echter in sociaal en menselijk oogpunt zal die geschiedenis altijd bezoedeld blijven door de oorlogsmisdaden die aan het Oost- en Westfront zijn verricht.

Het boek van Bob Carruthers volgt het pad van de 1ste SS Panzerdivisie (Leibstandarte Adolf Hitler), de 2de SS Panzerdivisie (Das Reich), de 3de SS Panzerdivisie (Totenkopf) en de 5de SS Panzerdivisie (Wiking) van het begin van de oorlog tot en met de bloedige gevechten in de Sovjet-Unie en de definitieve nederlaag in de strijd om Berlijn.

Het is een fotoboek met hier en daar verklarende teksten. De foto’s zijn niet de doorgaans gebruikte foto’s. Schitterende beelden laten de bovenmenselijke inzet en worsteling van de eenheden zien gedurende het dramatische verloop van de oorlog en de ondergang van het Derde Rijk.

Dit boek is onderdeel van de serie ‘Images of War’ van uitgeverij Pen & Sword. Filmmaker en publicist Bob Carruthers nam in deze reeks eerder onder andere de delen ‘SS Grenadiers on the Russian Front’ en ‘The Waffen SS on the Eastern Front’ voor zijn rekening. Zijn boek ‘Hitler's Propaganda Pilgrimage’ uit dezelfde serie werd in het Nederlands uitgebracht als ‘Hitlers propagandatochten’.

Conclusie:

De Waffen-SS is een legeronderdeel dat bij velen tot de verbeelding spreekt. De foto’s in dit boek bevestigen dat beeld. Mooie uniformen, stoere mannen en schitterend materieel. Achter dit beeld schuilt echter de reputatie van oorlogsmisdaden en vooral ook van de strijd tegen een vijand die in kwantiteit vele malen groter en sterker was. Hierdoor krijgen de foto’s ook een extra dramatiek. Jonge mannen die massaal vochten en hun leven gaven in een strijd die niet te winnen was. Hierdoor hebben de foto’s een iconische waarde en dienen ze dus ter visualisatie van een geschiedenis die de toeschouwer aanzet tot nadenken.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
John Smeets
Geplaatst op:
26-07-2018
Laatst gewijzigd:
28-07-2018

Afbeeldingen