TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Reportages van Lefranc 4 - De Atlantische Muur

Titel: Reportages van Lefranc 4 - De Atlantische Muur
Schrijvers: Olivier Weinberg en Jacques Martin
Uitgever: Casterman
Uitgebracht: 2011
Pagina's: 56
ISBN: 9789030364801
Omschrijving:

Er zijn al vele boeken geschreven, documentaire gemaakt en studies zijn verricht naar Hitlers kustverdedigingswerken langs de West-Europese kust, de Atlantische Muur of de Atlantikwall. Aan deze verzameling is ook een strip annex geschiedenisboekje toegevoegd, ‘Reportages van Lefranc 04: De Atlantische Muur’. Een stripboek bedoeld voor de jeugdige lezer maar zeker ook geschikt voor de volwassen geďnteresseerde in de geschiedenis van de Atlantische Muur.

De meeste feiten over de Atlantische Muur zijn wel bekend. Langs de West-Europese kust werd gedurende de Tweede Wereldoorlog in opdracht van Adolf Hitler door de Duitse Organisatie Todt een 5000 kilometer lange verdedigingslinie gebouwd. Van Noorwegen via Denemarken, Duitsland, Nederland en België naar Frankrijk tot aan de grens met Spanje. Deze verdedigingslinie bestond uit talloze bunkers, kanonnen en obstakels, met maar één doel, het voorkomen van een geallieerde invasie in West-Europa.

Waar in andere delen van de stripserie ‘Reportages van Lefranc’ de tekst wordt aangevuld met tekeningen is in dit deel gekozen voor een meer visuele benadering. Deze opzet komt juist in dit deel over de Atlantische Muur erg goed tot zijn recht. De grote hoeveelheid tekeningen verduidelijkt de verschillende bouwwerken die samen de Atlantische Muur vormden. De illustraties laten zien hoe bunkers, kazematten en wapens eruit zagen. De tekst in het stripboek dient ter aanvulling maar voegt veel toe. Cijfers zijn net als het gehele bouwwerk erg indrukwekkend. De beschreven hoeveelheid vrijwilligers en gedwongen arbeiders die deelnamen aan de bouw van de Atlantische Muur zijn naast andere statistieken nauwelijks te bevatten.

Journalist Guy Lefranc is het hoofdpersonage in de stripreeks van de Franse schrijver en tekenaar Jacques Martin. ‘De reizen van Lefranc’ is een soort spin-off van de hoofdreeks. Het scenario komt van Jacques Martin, de tekeningen van Régric. Een jaar na de dood van Jacques Martin werd de reeks voortgezet onder de naam ‘De reportages van Lefranc’. De serie over de Tweede Wereldoorlog bevat naast ‘De Atlantische Muur’ ook de delen ‘De Landing’ (Reportages van Lefranc 5), ‘Het Ardennenoffensief’ (Reportages van Lefranc 6), ‘De Ondergang van het Derde Rijk’ (Reportages van Lefranc 7) en ‘De Strijd om de Pacific’ (Reportages van Lefranc 8) .

Het stripboek ‘Reportages van Lefranc 4: De Atlantische Muur’ is zeker een interessante toevoeging aan de boeken en andere media die reeds voorhanden zijn over dit onderwerp. Net als bij de overige delen van de stripreeks moet vermeld worden dat het een jeugdboek betreft. ‘De Atlantische Muur’ bevat ook nu geen nieuwe inzichten maar zoals eerder vermeld, de vele tekeningen geven een goed beeld van hoe de diversen bunkers en kazematten eruit zagen. Wederom bevat dit deel van de stripreeks veel extra informatie. De reisinformatie is prettig voor diegene die na het lezen van dit boek de verschillende plekken zelf wil ontdekken. ‘Reportages van Lefranc 4: De Atlantische Muur’ is al met al zeer de moeite waard van het lezen.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
28-07-2018
Laatst gewijzigd:
29-07-2018
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen