Geest & beest

Titel:Geest & beest
Schrijver:Vogel, M.
Uitgever:Aspekt
Uitgebracht:2018
Pagina's:380
ISBN:9789463385008
Omschrijving:

Een thriller met raadselachtige ontwikkelingen, dat is wat "Geest & beest is". Het verhaal gaat over Frits Arends en Sofie Bank, beide werkzaam voor het private Amsterdams recherchebureau Brill. Ze hebben als onderzoeksopdracht om het unieke inktstel van Johann Wolfgang von Goethe te vinden. Deze opdracht komt van Marco Zevenhuizen, curator van bijzondere voorwerpen van de Leidse universiteitsbibliotheek. De onderzoekers vertrekken naar Berlijn en starten daar hun onderzoek. Als aanknopingspunt hebben ze de twee broers en zus Stock, die de nalatenschap van hun vader in bezit zouden hebben, waaronder het inktstel zich zou moeten bevinden. Het onderzoek leidt van Berlijn naar Weimar en concentratiekamp Buchenwald.

De schrijfster van dit boek, Marianne Vogel(1958), is geboren in Rotterdam. Ze is afgestudeerd in Duitse taal- en letterkunde en doctor in algemene wetenschappen. In het dagelijkse leven is ze behalve schrijfster persoonlijk coach en literatuurwetenschapper. Eerdere werken die van haar verschenen zijn: "Gedeelde stad, geheelde stad" (2012), "In de schaduw van MarlŤne Dietrich" (2014) en "Communistengoud en kerstengelen" (2016).

Sigrid, Leo en Emil Stock zijn de kinderen van SS-officier Hans Stock, die in mei 1945 zijn naam veranderde in Hans Schall. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zou hij het inktstel vanuit Leiden hebben meegenomen naar Duitsland. Aangekomen in Berlijn, bezoeken Frits en Sofie als eerste Sigrid, onder het mom dat ze haar willen interviewen over het verleden van haar vader. De vrouw woont in de Joodse buurt. Tijdens het interview vliegt een kei door het raam. Als Frits en Sofie naar buiten gaan, zien ze een persoon in een hoodie op de vlucht slaan. Heeft deze persoon iets te maken met hun onderzoek? Zonder iemand gevonden te hebben, keren ze terug naar het huis van Sigrid. Ze vervolgen het interview, maar komen niet veel meer te weten over het inktstel, alleen dat de erfenis naar de broers van Sigrid zou zijn gegaan.

Er is diezelfde avond nog een afspraak gepland met de broers van Sigrid, Emil en Leo. De broers beweren allebei niet in het bezit zijn van het inktstel, omdat het verkocht is. Er is echter iets vreemds aan de hand; zowel de broers als hun zus zijn zwijgzaam, doen geheimzinnig en spreken elkaar tegen. Het Nederlandse duo lijkt op een dood spoor beland te zijn. Op de avond van de interviews raakt Leo slachtoffer van een onverklaarbaar auto-ongeluk. Terwijl zijn broer en zus bij hem in het ziekenhuis verblijven, nemen Frits en Sofie de kans om de huizen van de Stocks te onderzoeken, maar het inktstel vinden ze niet. Als Sigrid door de politie wordt gearresteerd op verdenking van het saboteren van de auto van haar broer, vraagt de onschuldige vrouw de Nederlanders om hulp. Ze hebben duidelijk iets los gemaakt, want ook Sigrids huis wordt beklad en er vindt een aanslag plaats op haar broer Emil.

Er zijn steeds meer raadsels en Frits en Sofie onderzoeken elk aanknopingspunt, waaronder concentratiekamp Buchenwald, waarmee de Stocks een connectie blijken te hebben. Hun vader, Hans Stock, zou medische apparatuur geleverd hebben aan het concentratiekamp, waarmee artsen gruwelijke experimenten uitvoerden op gevangenen. Sigrid veroordeelt haar vader als medeschuldige aan de moorden die in het kamp plaatsvonden. Ze voelt zich schuldig over wat hij heeft gedaan en wil iets goedmaken. Emil maakt sinds het bekend worden van het verleden van zijn vader als SS-officier, in de jaren 90, documentaires over de oorlog onder het pseudoniem Peter Schmidt. Hij wil met zijn schuilnaam voorkomen dat mensen te weten komen dat hij de zoon is van een SS-officier, want dat zou het bemoeilijken om aan informatie te komen.

In de tijd dat Sofie en Frits in Berlijn zijn, wordt er ook een schedel ontvreemd uit een museum waar een tentoonstelling zou plaatsvinden over Goethe en Schiller. Op de plek in de vitrine waar de schedel zich bevond, wordt een stuk eikenhout gevonden waarop staat "Souvenir Goetheboom, 24 aug. 1944". Onder deze boom zou Goethe zijn grootste werk "Faust" geschreven hebben. De eik was de enige boom die in concentratiekamp Buchenwald overeind was gebleven en gaf gevangenen hoop, als symbool van het leven. Tijdens de tentoonstelling worden Buchenwald-avonden georganiseerd, waarbij Nederlandse overlevenden en nabestaanden vertellen over het leven in het kamp. Daarbij is ook Emil aanwezig, die een documentaire heeft gemaakt over overlevenden van Buchenwald. Deze wordt hier voor het eerst vertoond aan familieleden van de geÔnterviewden. Frits en Sofie zijn er ook om aanknopingspunten te verzamelen voor hun onderzoek. Er vinden turbulente ontwikkelingen plaats tijdens hun zoektocht en uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes op hun plaats.

"Geest & Beest" is een intrigerend en spannend geschreven verhaal dat geschikt is voor zowel jongvolwassen als volwassen lezers. Het is vlot leesbaar en zeer verrassend. De schrijver heeft alle historische details kundig versmolten met het verhaal dat zich afspeelt in het nu. Als lezer wordt je meegesleept in de speurtocht van de hoofdpersonen, je waant je als een rechercheur in Berlijn en wilt dat alle vraagstukken in het verhaal worden opgelost. Goethe, Buchenwald, nazaten van een SSíer, de Joodse wijk in Berlijn; de impact van gebeurtenissen uit het verleden hebben nog steeds uitwerking op het heden. In het bijzonder geÔnteresseerden in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, Berlijn en Buchenwald zullen dit boek waarderen. Ook als je minder affiniteit hebt met geschiedenis is deze originele en ingenieuze thriller echter een absolute aanrader.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Ilona LŁderitz-Rademacher
Geplaatst op:
12-01-2019
Laatst gewijzigd:
20-01-2019

Afbeeldingen