Collecting Panzer Photos

Titel:Collecting Panzer Photos - A basic guide for antique photographs
Schrijver:Boer, J.
Uitgever:Eigen beheer
Uitgebracht:2019
Pagina's:52
Omschrijving:

Sommige hobby's lopen uit de hand op een prettige manier. Dat gebeurde ook bij Jarno Boer, die sinds 2003 bezig is met verzamelen van items uit de Tweede Wereldoorlog. Zoals dat gaat natuurlijk eerst algemeen, maar later meer specifiek; namelijk foto's van Duitse pantservoertuigen.

Wie wel eens op Ebay.de kijkt en koopt, zal hebben gemerkt dat er veel foto's van Duitse voertuigen, vliegtuigen, wapens, U-Boten, etc. worden aangeboden en verkocht. De prijzen die soms worden betaald zijn hoog tot astronomisch. Maar waarom is dat eigenlijk? En waar moet je op letten als je foto's wilt gaan verzamelen? Hoe weet je zeker dat je in plaats van een unieke foto geen nagemaakte krijgt? Op al deze vragen geeft Jarno antwoord in zijn boekje. Het is uitgegeven in eigen beheer, niet dik met 52 pagina's, maar de informatie die erin staat is zeer waardevol.

Voor wie niet bekend is met het fenomeen, eerst wat achtergrond informatie. Het hobby-fotograferen nam in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw een grote vlucht. Waren er voorheen alleen professionele fotografen met dure apparatuur, nu konden veel meer mensen zich een fotocamera veroorloven en er lustig op los fotograferen. Hoewel dit voornamelijk in zwart-wit was, betekende dit ook een grote stap voorwaarts.

En dat resulteert er ook weer in dat er, behalve de familie- en vakantiekiekjes, van historische evenementen vanaf circa de jaren 30 talloze foto's in omloop zijn. Nu valt een oorlog daar ook onder, dus is er zeker van de beginjaren van de oorlog veel amateurfotomateriaal beschikbaar.

Je ziet dat ook aan de tijdschriften van destijds. In de jaren 30 waren de afbeeldingen voornamelijk getekend, met her en der een foto, maar langzaam veranderde dat en kwamen er steeds meer foto's in de bladen. Het tijdschrift Signaal was daarvan een goed voorbeeld; het was één van de eerste waarin zelfs kleurenfoto's te zien waren – toen een zeer duur proces.

Maar niet alleen de soldaten maakten foto's, ook persbureaus verspreidden ze. Vaak werden afdrukken opgestuurd naar kranten en bladen om ze daarin te publiceren. Zo kan het dus zijn dat van één opname talloze afdrukken in omloop zijn, in verschillende kwaliteiten. Soms afgedrukt als scherpe foto op groot formaat, soms op papier, voor in de etalage van een theater of bioscoop.

Het leuk is om historische foto's te verzamelen, je vergroot je kennis met het uitzoeken van wat er nu precies te zien is. Daarnaast is het zelf kopen van foto's op bijvoorbeeld Ebay ook een uitkomst voor wie een boek of website wil voorzien van afbeeldingen. Een voorbeeld: Beeldbank WO2 vraagt voor gebruik van een foto voor een boek een prijs vanaf € 75 en voor permanent gebruik op een internetsite € 40. Dan is het al snel lonend om deze kosten te omzeilen door zelf foto's te kopen. Ze houden in het algemeen hun waarde, hoewel een gepubliceerde foto (en dus bekend) minder waard zal zijn dan een niet gepubliceerde.

Maar, ook hier pakken donkere wolken in de vorm van een eeuwenoude wetmatigheid zich samen; wat geld opbrengt wordt nagemaakt. En zo dus ook foto's. De auteur geeft talloze tips over waar je op kunt letten bij aanschaf, zoals bijvoorbeeld het type papier, hoe de achterkant eruit ziet, welke aanbieder, etc.

Het boekje is verder uitgerust met een prijstabel, gebaseerd op de verkochte foto's op Ebay van de laatste 15 jaar. Heel handig om een indicatie te krijgen wat een foto mag kosten. De vroegere foto's van vaak voorkomende tanks zijn goedkoper dan die van zeldzamere varianten en van later in de oorlog.

Kortom: een aanrader voor iedereen die foto's verzamelt of wil gaan verzamelen! Het boekje is een eigen uitgave en te verkrijgen via www.jarnob.nl voor € 11.50.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Maurice Laarman
Geplaatst op:
31-03-2019

Afbeeldingen