TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

The Americans on D-Day & in Normandy

Titel:The Americans on D-Day & in Normandy
Schrijver:Blades, B.S.
Uitgever:Pen & Sword
Uitgebracht:2018
Pagina's:252
Taal:Engels
ISBN:9781526743961
Omschrijving:

Wanneer gevraagd wordt welk moment in de Tweede Wereldoorlog het meest tot de verbeelding spreekt, dan zal het overgrote deel van de antwoorden zijn: D-Day, de invasie in NormandiŽ. Geen enkele slag tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft meer films, boeken en anekdotes opgeleverd dan de strijd in die junidagen van 1944 in Frankrijk.

Omaha Beach en andere locaties zijn welhaast Ďheilige plaatsení geworden. De stranden van NormandiŽ waren in principe de grote toegangspoorten tot Europa, die uiteindelijk door heroÔsme, lijden en ongekende offers naar de bevrijding hebben geleid. Vandaag de dag liggen de stranden en overige locaties alwaar bloederige confrontaties hebben plaatsgevonden er mooi en vredig bij. Het is moeilijk om je een beeld te vormen van de verschrikkingen die zich hier toen hebben afgespeeld.

Het zijn de fotoís en films die ons mee terug nemen naar die tijd en ons dichter bij het ware beeld brengen. In het boek van Brooke S. Blades wordt geprobeerd om juist door die fotoís die werkelijkheid dichterbij te brengen. "The Americans on D-Day & in Normandy" is dan ook veel meer een fotoboek dan een leesboek. Natuurlijk staan er verduidelijkende teksten en anekdotes in die het beeld een stuk helderder maken.

Blades heeft het boek thematisch ingedeeld, met oog voor de verschillende geografische locaties. De fotoís zijn aangepast aan de themaís en de locaties. Dat maakt het voor de lezer een stuk prettiger te volgen.

Natuurlijk zijn de meeste fotoís bij de connaisseurs bekend, al staan er toch ook een aantal pareltjes in die nog niet vaak gepubliceerd zijn. Indrukwekkend is het thema over de slachtoffers van de oorlog. De fotoís grijpen de lezer bij de keel, maar het is goed dat hier ook oog voor is. Oorlog is hel en dat mag best wat vaker gezegd en getoond worden.

Brooke S. Blades heeft een prima boekwerkje afgeleverd. De meeste Pen & Sword-boeken die het thema ĎImages of Warí dragen zijn vaak relatief dunne boekjes, met meestal weinig nieuwigheden. Dit boek, dat qua volume maar ook qua inhoud hoven het maaiveld uitsteekt, is duidelijk een uitzondering. Voor de leek die van plan is om NormandiŽ te gaan bezoeken is dit boek een prima middel om zich gedegen voor te bereiden. Puntje van kritiek: er zitten wel kaarten in van de diverse stranden, maar wat ontbreekt is kaartmateriaal dat een totaalbeeld geeft van de locaties waar gevochten is tijdens D-Day. Verder is het een prima boek.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
John Smeets
Geplaatst op:
14-04-2019
Laatst gewijzigd:
19-04-2019

Afbeeldingen