TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

The Jeep - Second World War

Titel:The Jeep - Second World War
Schrijver:Cole, L.
Uitgever:Pen & Sword Military
Uitgebracht:2019
Pagina's:64
Taal:Engels
ISBN:9781526746511
Omschrijving:

Lance Cole, de schrijver van dit boek heeft meer boeken over autoís en vliegtuigen geschreven. Hij werkt in de auto-industrie als ontwerper en heeft meerdere historische voertuigen gerestaureerd. Helaas is het onbekend van welk merk. Hij heeft daarnaast ook off-road- en 4x4-rijervaring in onder andere Jeeps in Afrika en AustraliŽ, kortom een thema-expert dus.

Jeeps zijn alom bekend, maar wie kent de historie van dit voertuig nog? Er zijn ruim 600.000 exemplaren van gemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zochten de Amerikanen begin 1941 een voertuig voor op alle soorten slagvelden dat makkelijk uitwisselbaar en te repareren moest zijn. Een voertuig voor algemeen gebruik dus, oftewel General Purpose. De afkorting GP werd verbasterd tot Jeep, wat tegenwoordig een merknaam is.

Was in eerste instantie alleen Willyís de fabrikant, later zijn ook veel andere fabrikanten de Jeep gaan produceren. Er zijn ontzettend veel modellen, van een kleine versie tot een wat langere variant. Gedurende de oorlog zijn er ook aanpassingen of modificaties ontwikkeld, zoals wapensteunen en een neerklapbare voorruit, en speciale uitvoeringen, zoals een brandstofvoertuig, een speciale SAS-uitvoering (voor commandoís) of een gewondentransport met brancards erop.

De Jeep deed bij ieder Amerikaans onderdeel dienst, of het nu de luchtmacht, de marine of de landmacht betrof. Ook andere geallieerde landen waren gebruikers van dit voertuig. Je leest in dit boek over het ontwerp, de ontwikkeling en de prestaties van de diverse Jeeps en een technische analyse van de details en modificaties. Het boek bevat veel fotoís met toelichting van eenheidskenmerken en accessoires. Omdat het zoín bekend en wijd gebruikt voertuig betreft is het ook een dankbaar object in de modelbouw. In het boek staan veel fotoís van schaalversies van verschillende modellen.

Voor de liefhebbers van de restauratie of van modelbouw van Jeeps is dit een interessant en aan te bevelen naslagwerk, vol inspiratie. Voor de gewone lezer is het boek niet al te interessant. Het is de eerste uitgave in een speciale serie van deze uitgeverij. Er is ook een deel over de Bren-carrier en een deel over de Halftracks M2/M3.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Wijnand de Gelder
Geplaatst op:
09-11-2019

Afbeeldingen