TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

De Tweede Wereldoorlog in infographics

Titel:De Tweede Wereldoorlog in infographics
Schrijver:Lopez, J. e.a.
Uitgever:Nieuw Amsterdam
Uitgebracht:2019
Pagina's:192
ISBN:9789046824948
Omschrijving:

De Tweede Wereldoorlog is anno 2019 nog altijd een zeer populair onderwerp. Talloze boeken zijn en worden geschreven met onderwerpen die deze geschiedenis vanuit zeer verschillende perspectieven belichten. De vraag is of er nog invalshoeken zijn die nog niet of nauwelijks toegepast zijn. Het boek "De Tweede Wereldoorlog in infographics" geeft hier op geheel eigen wijze antwoord op.

Hoe was het verloop van operatie Barbarossa? Welk land produceerde de meeste goederen? Hoe groot waren de verliezen van Duitsland? Hoe zag politiek Europa eruit in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en gedurende de aanloop naar de Koude Oorlog? Wat zijn de belangrijkste feiten van de Holocaust en het Manhattan-project? Deze en veel meer onderwerpen worden inzichtelijk gemaakt door middel van inleidende teksten, cijfers, diagrammen en grafieken.

Aan de hand van vier hoofdstukken geven de makers een geheel eigen beeld van de Tweede Wereldoorlog. Deze hoofdstukken zijn: 1.) Het materiŽle en het menselijke kader, 2.) Wapens en legers, 3.) Veldtochten en veldslagen en 4.) Eindoverzicht en tweedeling. Tientallen kaarten, cijfers, diagrammen en grafieken tonen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog op een andere manier dan gebruikelijk is.

"De Tweede Wereldoorlog in infographics" laat eens te meer zien dat de Tweede Wereldoorlog geen alledaags conflict was. De vele cijfers en grafische weergaven zijn indrukwekkend en maken inzichtelijk dat de Tweede Wereldoorlog een gigantische inspanning is geweest van mensen aan het front, maar zeker ook van de thuisblijvers.

Het is de Franse samenstellers, Jean Lopez (hoofdredacteur van het Frans militaire tijdschrift Guerres et Historie), Nicolas Aubin (hoogleraar geschiedenis en Tweede Wereldoorlog-expert), Vincent Bernard (kenner van militaire geschiedenis) en Nicolas Guillerat (specialist datavormgeving), zeker gelukt een boek samen te stellen met een andere invalshoek dan gebruikelijk.

Gezegd moet dat "De Tweede Wereldoorlog in infographics" geen nieuwe inzichten bevat. Cijfers en grafieken zijn soms ook wat lastig te lezen en te begrijpen. Het kost de lezer met minder voorkennis vermoedelijk moeite deze op de juiste manier te interpreteren. Enige kennis van zaken over de Tweede Wereldoorlog is dan ook zeker aan te bevelen.

Onmiskenbaar is dat "De Tweede Wereldoorlog in Infographics" een andere benadering dan gebruikelijk kiest. Zonder twijfel geven de teksten een goede uitleg en brengen de aanvullende cijfers en grafieken bepaalde zaken soms in een net wat duidelijker of gedetailleerder perspectief. Door de originele opzet is deze mooi vormgegeven publicatie een waardevolle toevoeging aan de literatuur die reeds ruim beschikbaar is.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
25-09-2019

Afbeeldingen