TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Warship No. 08: Destroyer HNLMS Kortenaer

Titel:Warship N0. 08: Destroyer HNLMS Kortenaer
Schrijver:Zinderen Bakker, R. van
Uitgever:Lanasta
Uitgebracht:2019
Pagina's:56
Taal:Engels
ISBN:9789086161980
Omschrijving:

"Warship No. 08: Destroyer HNLMS Kortenaer" gaat hoofdzakelijk over de Nederlandse torpedobootjager Hr. Ms. Kortenaer. Het is een Engelstalige uitgave van de serie "Warships" van Lanasta over oorlogsschepen van verschillende komaf en uit diverse tijdperken. De serie bestaat uit dunne boekjes met softcover die dan ook voor een zacht prijsje aangeschaft kunnen worden. Een aantal van deze boekjes werd geschreven door de uitgever zelf, Jantinus Mulder, maar het boekje over de Kortenaer werd samengesteld door Rindert van Zinderen Bakker.

Van Zinderen Bakker werd in 1944 in Arnhem geboren, maar woonde op 8-jarige leeftijd in Paramaribo, Suriname. Daar ontdekte hij de verzameling modellen van schepen en vliegtuigen van een vriend van zijn vader. Vervolgens ging hij zelf aan de slag met het bouwen van dergelijke schaalmodellen. In de tientallen jaren die daarop volgden bouwde en verzamelde hij ontelbare modellen van vliegtuigen, voertuigen, wapens en schepen. Hierbij werd zijn nieuwsgierigheid betreffende de geschiedenis van de objecten gewekt. In de loop van de tijd ging hij zich steeds meer richten op de bouw van gedetailleerde miniuitvoeringen van Nederlandse oorlogsschepen. Hij deed zodoende veel kennis op van de schepen van de Koninklijke Marine. Sinds zijn pensionering in 2009 houdt hij zich hier zelfs hoofdzakelijk mee bezig.

Zoals gezegd gaat "Warship No. 08: Destroyer HNLMS Kortenaer" voornamelijk over Hr. Ms. Kortenaer, maar in het werk wordt in feite de gehele klasse beschreven. De serie Nederlandse torpedobootjagers van de Admiralenklasse bestond uit acht schepen, die van oktober 1926 tot maart 1930 op stapel werden gezet bij Nederlandse werven. Het ontwerp was een gemodificeerde variant op de Britse torpedobootjager HMS Ambuscade door Yarrow. De schepen waren snel, wendbaar en zeewaardig, maar ook relatief licht bewapend. Dat laatste kwam pijnlijk aan het licht toen de schepen tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog gemakkelijke prooien bleken te zijn voor de Luftwaffe en de Japanse lucht- en zeemacht. Alle acht schepen van de klasse gingen verloren waarbij veel bemanningsleden omkwamen.

Tijdens de jaren `30 van de vorige eeuw vormden de torpedobootjagers van de Admiralenklasse, samen met een handvol kruisers, de ruggengraat van de Nederlandse oppervlaktevloot. De acht schepen werden dan ook voor alle denkbare taken ingezet in Nederlandse, maar vooral in de tropische Nederlands Indische wateren. Bovendien waren de schepen multifunctioneel en werden ze zelfs ingezet als mijnenleggers en gebruikt om verkenningsvliegtuigen te water te laten. Al deze aspecten komen in het boek aan de orde, vooral aan de hand van foto`s en tekeningen. Ook worden de schepen vergeleken met de buitenlandse tegenhangers van Britse, Japanse en Amerikaanse makelij.

Net als de overige publicaties van "Warships" van Lanasta gaat het werk niet verder in op de politiek achter het bestaan van de schepen. De antwoorden op vragen als waarom de Koninklijke Marine voor het ontwerp van de torpedobootjagers van de Admiralenklasse koos en waarom er maar acht van deze voor een koloniale macht als Nederland onmisbare schepen waren, zal de geÔnteresseerde lezer uit andere werken moeten halen. Dit zorgt ervoor dat "Warship No. 08: Destroyer HNLMS Kortenaer", net als de andere boekjes van de serie, niet zoveel diepgang heeft. De serie lijkt dan ook niet meer dan een Engelstalige aanvulling te zijn op bestaande literatuur over dit onderwerp, maar het is wel handig dat Van Zinderen Bakker en Lanasta de beste foto`s, de belangrijkste technische gegevens en de mooiste ontwerptekeningen verzameld hebben in ťťn omslag.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
01-10-2019

Afbeeldingen