TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Het grote Tweede Wereldoorlog-quizboek

Titel:Het grote Tweede Wereldoorlog-quizboek - 1000 vragen en antwoorden om je kennis te testen
Schrijver:Whitworth, K.
Uitgever:Karakter
Uitgebracht:2019
Pagina's:240
ISBN:9789045217765
Omschrijving:

In welk jaar werden in Duitsland de Olympische Spelen gehouden? Hoeveel Italiaanse militairen gaven zich in januari 1941 in Bardia aan de Britten over? Wie was de ontwerper van de Britse ĎStuiterbomí?

De Tweede Wereldoorlog is nog altijd een zeer populair onderwerp, getuige onder andere het grote aantal mensen dat een bijdrage levert aan de website TracesOfWar. Maar wat weet u eigenlijk over de Tweede Wereldoorlog? Hoe groot is uw kennis en omvat deze de gehele periode of een gedeelte hiervan? "Het grote Tweede Wereldoorlog Quizboek" met daarin "1000 vragen om je kennis te testen" geeft antwoord op deze vraag.

In tien hoofdstukken worden over zeer uiteenlopende gebeurtenissen vragen gesteld. Van hoofdstukken als "Aanloop tot de oorlog" en "De oorlog breekt uit" tot "Engeland staat er alleen voor" met vragen als: "Waar kwam in Europa in de jaren 30 de term fascist vandaan"? en "Welke bijnaam, afgeleid van de toenmalige minister van Arbeid, kregen de dienstplichtigen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar die als mijnwerker in de kolenmijnen werden ingezet"? Maar ook hoofdstukken als "Opperbevelhebbers", "Keerpunten" en "Eindspel en Nasleep" testen de algemene kennis over de Tweede Wereldoorlog, met vragen als: "Welk bevel gaf Adolf Hitler in maart 1945, waarbij alle belangrijke infrastructuur in Duitsland moest worden vernietigd" en "Waar bestond Operatie Uranus uit, een beslissende Sovjetoperatie?" Vragen worden soms aangevuld met fotoís en eenvoudige kaartjes.

Ook gebeurtenissen aan het Oostfront en in de Pacific komen ruimschoots aan bod. Hoofdstukken als "Opmars naar het zuiden en het oosten", "Oorlog op twee fronten" en "De wereldoorlog breidt zich uit" testen de kennis met vragen als "Welk Japans jachtvliegtuig, dat in 1940 operationeel werd, kreeg van de geallieerde de codenaam ĎZekeí"? en "Welke Britse kolonie capituleerde op eerste kerstdag 1941 voor de Japanners"?

"Het grote Tweede Wereldoorlog-quizboek" is leuk voor diegenen die algemeen geÔnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog. De samenstellers zijn erin geslaagd een grote variatie aan vragen te maken over zeer uiteenlopende onderwerpen. Vragen die op verschillende manieren moeten worden beantwoord. Sommige vragen behoeven parate kennis, andere zijn multiple choice, weer andere vragen dienen te worden beantwoord, zoals men aangeeft, "als bij een militair codebericht", al komt dit een beetje kinderachtig over.

Na elk hoofdstuk volgen de juiste antwoorden waarbij vermeld moet worden dat de uitwerkingen van antwoorden erg summier zijn en dat bij bepaalde antwoorden iets meer uitleg welkom zou zijn. Is "Het grote Tweede Wereldoorlog quizboek" een echte aanvulling op het grote aantal boeken dat reeds beschikbaar is? Dat hangt af van de verwachting van de persoon die het boek leest. Gemeld moet worden dat deze publicatie geen nieuwe feiten, diepgang of ontdekkingen bevat. Dat is ook niet de opzet van de samenstellers.

Ben je als lezer benieuwd naar je algemene kennis van de Tweede Wereldoorlog, dan is dit boek zeker de moeite waard. Daarnaast kan het een aanzet zijn voor verdere verdieping in bepaalde onderwerpen of de Tweede Wereldoorlog in het algemeen. Zowel de beginnende als de gevorderde kenner zal het leuk en een uitdaging vinden om de duizend vragen goed te beantwoorden, maar voor verdere verdieping ben je afhankelijk van internet of andere boeken.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
26-10-2019
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen