TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Mevrouw Breek

Titel:Mevrouw Breek - Het levensverhaal van een levensgevaarlijke vrouw
Schrijver:Heijdenrijk, K.
Uitgever:Just Publishers
Uitgebracht:2019
Pagina's:256
Taal:Nederlands
ISBN:9789089750891
Omschrijving:

Dit door historisch journalist Kim Heijdenrijk (1979) geschreven boek leest als een thriller met ingrediŽnten zoals spanning, sensatie, verraad, familiedramaís, geldzucht en waarzeggerij. Het decor is de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan. De hoofdpersoon, afgebeeld op de voorzijde, is Johanna Maria Breek (1896-1970). De auteur schreef eerder ĎOp zoek naar Georgeí, over een speurtocht naar de 13-jarige verzender van een ansichtkaart in 1916, dat ook zeer lovende recensies kreeg.

Mevrouw Breek is een knappe en charmante vrouw die met haar gezin rondkomt van de oplichterspraktijken die haar Joodse man verricht. Zelf verdient ze geld als kaartlezeres en waarzegster. Tijdens de Duitse bezetting ontdekt de vrouw echter een nog lucratievere handel: het aangeven van Joden bij de naziís. Waar ze mensen de toekomst voorspelt, ontneemt ze mensen deze ook, zoals beschreven staat in de covertekst. Tientallen Joden, waaronder vrienden en kennissen, worden voor financieel gewin door haar verraden en vervolgens door de bezetter opgepakt. Zelfs haar eigen man en oudste zoon zijn niet veilig en worden beiden gedeporteerd naar Auschwitz.

Na de oorlog trouwt mevrouw Breek met een Nederlandse SS'er. Het huwelijk loopt niet goed en onder duistere omstandigheden wordt er een aanslag op haar echtgenoot gepleegd die echter mislukt. Dan volgt een scheiding gevolgd door een onbegrijpelijk huwelijk met een Haagse boekhandelaar. Hij wordt op gruwelijke wijze omgebracht in zijn winkel. Het motief zou financieel gewin zijn. Ook al geeft de jongste zoon van mevrouw Breek aan de dader te zijn, is er grote reden te denken dat hij haar in bescherming neemt en dat ze zelf de dader is.

Het boek is in een plezierige stijl geschreven, op chronologische volgorde. Er zijn, ondanks de verstreken tijd, toch veel feiten helder geworden dankzij het onderzoek van Heijdenrijk. Heeft ze een Nederlandse seriemoordenares ontmaskerd? Er is een verschil tussen een mening en de feiten, ook juridisch. Als je leest dat het hoofdpersonage na de oorlog glashard en met droge ogen allerlei uitkeringen aanvraagt omdat zij en haar geliefden door Duits oorlogsgeweld zijn getroffen, geeft dat kippenvel. Er is sprake van totale verbijstering als je beseft dat het geen verzonnen verhaal is maar het waargebeurde levensverhaal van een levensgevaarlijke vrouw.

Tot slot zijn een verantwoording van de schrijfster, een addendum en een uitgebreide bronnen- en literatuurlijst opgenomen. De verantwoording van waarom ze dit boek geschreven heeft, is overigens net zo interessant en leerzaam als het verhaal zelf. Omdat dit boek zo bijzonder is qua onderwerp en vanwege de prettige en duidelijke manier van schrijven, plus door de uitgebreide bewijslast, kan hier niet anders geconcludeerd worden dan dat Kim Heijdenrijk een geweldige prestatie heeft neergezet met dit boek. Het is een oorlogsverhaal, een thriller en een documentaire in ťťn. Het niveau van het door de schrijfster verrichte research is indrukwekkend. Heeft ze een Nederlandse seriemoordenares ontmaskerd? Koop dit boek, lees het en oordeel zelf!

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Wijnand de Gelder
Geplaatst op:
17-05-2020
Laatst gewijzigd:
18-05-2020
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen