TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Ik laat je niet achter

Titel:Ik laat je niet achter
Schrijver:Liviero, G.
Uitgever:Kokboekencentrum
Uitgebracht:2019
Pagina's:478
ISBN:9789029728294
Omschrijving:

Augustus 1945. De 24-jarige Stefano, een gewonde Italiaanse krijgsgevangene, is vrij maar zwerft rond in het verwoeste Duitsland, op weg naar huis. Hij reist alleen want hij wil niet nadenken over de oorlog en wil ook niet de verhalen van anderen horen. Hij heeft er zelf te veel. Onderweg komt hij het vierjarige jongetje Michal tegen, zittend bij zijn overleden moeder en haar baby. Stefano wil het kind achterlaten maar toch ontfermt hij zich erover, hij krijgt het niet over zijn hart om het alleen te laten.

Onderweg zoeken ze een slaapplek in een schijnbaar verlaten huis. Uitgeput en vermoeid van de reis gaan ze slapen. 's Nachts schrikt Stefano wakker, hij hoort een geluid, gaat behoedzaam naar beneden en er wordt een wapen op hem gericht. Het is de eigenaar van het huis, Erich, een voormalige Duitse soldaat. Er volgt een gesprek en Erich laat het wapen zakken: "Het maakt toch niet meer uit wat we waren voor het einde van de oorlog." Erich zegt dat hij zich in het huis schuil houdt voor de Russen, want die hebben hem eerder opgepakt en weer laten gaan nadat hij belangrijke informatie had doorgegeven. Stefano en Erich zijn wantrouwend naar elkaar, beide hebben ze gevochten in de oorlog en de vraag is aan welke kant ze echt stonden.

Ook ontmoet Stefano de schuchtere Rosalind. Zij is gehuwd met de Duitse soldaat Georg die niet meer weet dat Rosalind zijn vrouw is en zich nog meer niet kan herinneren, omdat hij in zijn hoofd geschoten is. Rosalind en Georg wonen naast het huis van Erich, waar Stefano een slaapplek heeft gevonden en waar Erich soms ook verblijft. Bij Rosalind ziet Stefano een foto hangen van een mooie vrouw, Monique, het nichtje van Rosalind en de vrouw van Erich. Zij is vermist geraakt tijdens de oorlog. Erich en Georg zijn goede vrienden en Rosalind kent hen al vanuit haar jeugd. Ze dragen een donker geheim met zich mee.

Allen zijn ze getekend door de oorlog, hun vertrouwen in de medemens is geschaad. Stefano wint het vertrouwen van Erich en Rosalind, hij mag voorlopig blijven in de woning om vervolgens zijn weg naar huis te kunnen vervolgen. De kleine Michal blijft bij Stefano en begint steeds meer te praten. Ook hij is niet ongeschonden uit de oorlog gekomen. Stefano heeft het gevoel Michal te moeten beschermen en blijft voor hem zorgen. De geheimen en leugens vanuit de oorlogstijd blijven hen allemaal achtervolgen. Er komt een moment dat de waarheid aan het licht zal komen, maar daar zit eigenlijk niemand op te wachten. De gebeurtenissen volgen zich dan snel achter elkaar op en er wordt geprobeerd om alles in de kiem te smoren. Is de oorlog echt voorbij?

In de historische roman "Ik laat je niet achter" wordt beschreven hoe het naoorlogse leven opgepakt wordt en wat de nasleep is van de keuzes die gemaakt zijn tijdens de oorlog. Het verhaal van Stefano, Erich en Rosalind van voor en tijdens de oorlog wordt uitvoerig behandeld. De keuzes die ze maakten en de daarmee samenhangende gevolgen zijn na de oorlog nog voelbaar en worden indringend beschreven. Het verhaal is spannend en neemt onverwachte wendingen als de waarheid steeds verder aan het licht komt. Dit goed geschreven boek heeft een duidelijke verhaallijn en is geschikt voor (jong)volwassenen.

Gemma Liviero schreef meerdere romans die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog, waarvan "Scherven van hoop" de eerste is die in 2018 in Nederland verschijnt. Het idee om fictie te gaan schrijven over deze periode ontstond toen ze veteranen interviewde voor een studieproject. Vanuit dit idee ontstonden, na jaren van research, haar romans. Gemma woont met haar man en kinderen in Queensland, AustraliŽ. Naast auteur is ze ook journalist en redacteur. The Road beyond Ruin ("Ik laat je niet achter") is vertaald door Carola van der Kruk-de Boer en Annet Niewold-de Boer.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Ilona LŁderitz-Rademacher
Geplaatst op:
01-11-2019
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen