TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Overleven

Titel:Overleven - De lotgevallen van zeven Nederlandse mariniers in WO II
Schrijver:Penning, Y.
Uitgever:Penningboek
Uitgebracht:2019
Pagina's:512
Taal:Nederlands
ISBN:9789081609906
Omschrijving:

Zeven Nederlandse mariniers die gestationeerd waren op Curaçao, zouden op 1 september 1939 afzwaaien. Maar op 28 augustus 1939, slechts vier dagen voor hun groot verlof, werd de mobilisatie afgekondigd. Aan al hun toekomstplannen kwam op dat moment een abrupt einde. De mariniers waren nu gedwongen in dienst te blijven tot minimaal een half jaar na het einde van de verwachte oorlog. Nadat de Tweede Wereldoorlog een feit was en Nederland er door de Duitse bezetting volledig mee werd ingezogen, werden de mariniers overal ter wereld ingezet om de geallieerde zaak te dienen. Slechts twee van de genoemde zeven mariniers overleefden de oorlog waaronder de vader van de schrijver, Frans van Staalduinen.

Eén van de twee overlevenden, met de bijnaam Stook, maakte de belangrijkste zeeslagen en landingen mee en eindigde zijn carrière als een van de meest gedecoreerde mariniers van het korps. De vader van de schrijver, in het boek Frank van Yzerberg geheten, maakte de Slag om de Atlantische Oceaan van het begin tot het einde mee als bezorger van geheime post van de West naar de Nederlandse regering in ballingschap in Londen.

Dit is in een notendop het verhaal van "Overleven, de lotgevallen van zeven Nederlandse mariniers in WO II", een schitterende historische oorlogsroman. Auteur Ynskje Penning heeft het boek geschreven op basis van de verhalen van haar vader, Frans van Staalduinen. "Overleven" is echter veel meer dan een oorlogsroman gebaseerd op de carrière van een Nederlandse marinier. Het is een historische en biografische oorlogsroman en een historisch werk ineen. Dit laatste heeft Ynskje Penning bewerkstelligd door beschrijvingen van historische gebeurtenissen in het boek op te nemen. De auteur legt in haar persbericht uit waarom: "In de boeken zijn de belangrijkste historische gegevens verwerkt, zodat de lezer een overzicht krijgt van de Tweede Wereldoorlog en daardoor beter begrijpt waarom Nederlandse mariniers op bepaalde fronten werden ingezet."

Ynskje Penning heeft het in haar persbericht over boeken, want "Overleven" is het eerste deel van een trilogie. "De ongelofelijke geschiedenis van deze mannen is te omvangrijk voor één boek. ‘Overleven’ bestaat uit drie delen, die telkens na een jaar zullen verschijnen." Dit eerste deel beschrijft de belevenissen van de zeven mariniers in de periode 1939-1941.

De toevoeging van de historische data in "Overleven" pakt goed uit. De hoeveelheid informatie is zeker niet storend of dominant, maar goed uitgebalanceerd. De lezer zou er voor kunnen kiezen de in het blauw gedrukte informatie na het fictieve verhaal te lezen, maar de fictie en de non-fictie kunnen heel goed in de aangeboden volgorde gelezen worden. Het verschil tussen waargebeurd en niet waargebeurd is in het romangedeelte vaak in nevelen gehuld. Hierdoor word je als lezer steeds heen en weer geslingerd tussen verzonnen gedeelten en waargebeurde stukken. Dit gebeurt zo frequent dat je op een gegeven moment niet meer stil staat bij het feit of beschreven gebeurtenissen fictief zijn of in het echt hebben plaatsgevonden. Hierin schuilt de kracht van deze historische roman, de lezer beleeft de waargebeurde en verzonnen passages op dezelfde, intense manier, alsof hij of zij er zelf bij aanwezig was. Dit is zeker het geval bij de vele bijna filmisch beschreven actiescènes, die in het spannende verhaal voorkomen.

Als "Overleven" je als lezer eenmaal te pakken heeft, is er geen ontkomen meer aan. Het is een echte ‘page turner’. Zelfs als een hoofdstuk uit is en het eigenlijk tijd is om te gaan slapen, wil je nog verder lezen. Die 512 pagina’s zijn dan ook een peulenschilletje en hopelijk duurt het niet lang voordat delen 2 en 3 verschijnen. Alsof de roman en de historische aanvullingen nog niet genoeg zijn, biedt "Overleven" ook nog eens tientallen authentieke zwart-witfoto’s, veelal afkomstig uit privécollecties.

Ynskje Penning-van Staalduinen is historicus en tevens werkzaam als schrijver en beeldhouwer. Ze schrijft het liefst historische romans waarbij ze haar liefde voor de geschiedenis kan combineren met het auteurschap. Voor "Overleven" heeft ze veel gereisd en negen jaar lang onderzoek gedaan in een poging het leven van de zeven mariniers zo waarheidsgetrouw mogelijk te benaderen.

Die toegewijde research, die drive om het leven van de mariniers zo echt mogelijk te beschrijven, heeft veel opgeleverd. Het verhaal is niet alleen historisch verantwoord en levensecht, maar door het gebruik van grove mannentaal en marine- en zeemansjargon komt het ook heel authentiek over. Door de mix van fictie en non-fictie is het boek bovendien onderscheidend en in zijn geheel gezien een ware verademing in het aanbod van veelal gestileerd werk met als thema de Tweede Wereldoorlog. Ynskje Penning heeft het aangedurfd om een pad te bewandelen dat nog niet door andere auteurs ontdekt was. Al met al is "Overleven" een uitmuntend boek geworden en is het een waar eerbetoon aan de Koninklijke Marine, de Nederlandse koopvaardij, het Korps Mariniers en Frans van Staalduinen.

Beoordeling: Uitstekend!

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
15-02-2020
Laatst gewijzigd:
27-01-2021
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen