Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

KAIS

Titel:KAIS - Het historische verhaal van een gewaagde redding in Nieuw Guinea, zomer 1944
Schrijver:Kreuger, Bas
Uitgever:Boekengilde B.V.
Uitgebracht:2020
Pagina's:260
ISBN:9789464021738
Omschrijving:

"KAIS" is een waargebeurd verhaal over de oorlog in de Oost. Door eerdere recensies en uit eigen ervaring weet ik dat over dit strijdtoneel naar verhouding minder geschreven is. En nu mocht ik dit boek over de geallieerden strijd in Nieuw Guinea lezen. Daar vochten Amerikanen, AustraliŽrs en Nederlanders samen tegen de Japanse overheersing. Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over de bemanning van een Amerikaanse bommenwerper die na beschieting door de Japanners in het oerwoud crashte. Dit gebeurt in de zomer van 1944 in gebied dat niet onder controle is van de geallieerden. De bemanning overleeft de crash en begint aan de survival in het oerwoud.

Nadat de Amerikanen ontdekt hebben dat de bemanning nog in leven is en waar ze zich bevindt, bijna 300 kilometer achter vijandelijke linies, komt een reddingsoperatie op gang. Het wordt echt een geallieerde actie. Het algehele commando komt in handen van een Nederlandse officier, luitenant Louis Rapmund, terwijl de Australische survivalexpert ĎMací Gillispie de leiding heeft over de daadwerkelijke redding. De reddingsactie maakt mede dankzij de Nederlandse inbreng gebruik van de inwoners van Nieuw Guinea, de Papoeaís. Een spannende tocht vangt aan, een gewaagde trektocht door de voor mensen meest onvriendelijke jungle ter wereld met zijn hoge luchtvochtigheid, muskieten en kans op malaria. Onderweg zijn er ook gevechten met de Japanse strijdkrachten die zich in het gebied bevinden en van wie de macht en vechtlust nog niet is verdwenen.

Je leest vervolgens het verhaal van drie kanten, vanuit het perspectief van de coŲrdinatie van de reddingsactie, van het reddingsteam zelf en van de neergestorte bemanning. Wat het geheel duidelijk leesbaar en goed te begrijpen maakt zijn de overzichtskaarten van het gebied, maar zeker ook de fotoís die een hoop verduidelijken.

Dan volgt het tweede deel van het boek over de expeditie naar het neergestorte vliegtuig, vele jaren na dato. Ook dit verhaal is zeer lezenswaardig. Het gaat over het puzzelen en rechercheren om alle informatie boven tafel te krijgen en op waarde te schatten en dan vervolgens over de expeditie zelf. Ook dit is een verhaal vol avontuur, moed en doorzettingsvermogen. De fotoís zijn ook hier een grote hulp bij het tot leven komen van het verhaal.

De schrijver Bas Kreuger (1962) is historicus, werkte bij het toenmalige Militair Luchtvaart Museum in Soesterberg en het Luchtvaartmuseum Aviodrome. Tegenwoordig heeft hij een eigen bedrijf en werkt hij aan projecten op het gebied van erfgoed en musea. Hij raakte geÔnspireerd door het verhaal over de reddingsactie tijdens de oorlog en deed uitgebreid onderzoek ernaar. De inspiratie was uiteindelijk zo groot dat hij zelf deelnam aan de expeditie, zoals beschreven in het tweede deel van het boek. De tocht verliep niet zoals gehoopt, maar het verhaal en het respect voor de expeditie-deelnemers is er zeker niet minder om.

"KAIS" Ė de titel verwijst naar de naam van de rivier in de omgeving van de vliegtuigcrash Ė is zeer goed geschreven, op chronologische wijze waardoor het vlot leesbaar is. Het is door de prettige schrijfstijl moeilijk weg te leggen. De schrijver geeft aan dat het zijn drijfveer is om onbekende verhalen toegankelijk te maken voor een breed publiek. Dat is hem dus zeer goed gelukt. Een kroon op het werk zou een verfilming van dit spannende stukje geschiedenis zijn.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Wijnand de Gelder
Geplaatst op:
18-04-2020
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen

Gerelateerd nieuws

Gecrasht in de vijandige natuur van Nederlands Nieuw Guinea

apr2020

Gecrasht in de vijandige natuur van Nederlands Nieuw Guinea

In de zomer van 1944 was niet alleen NormandiŽ het toneel van de oorlog tegen een genadeloze bezetter. Ook in de Oost leverden de geallieerden strijd. In Nederlands Nieuw Guinea vochten Amerikanen, AustraliŽrs en Nederlanders zij aan zij tegen de Japanners. In zijn nieuwe boek KAIS vertelt Bas Kreuger het verhaal van een een minder bekende, maar desalniettemin razend interessante geschiedenis die zich afspeelt aan dit oorlogsfront.

Lees meer