TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Patton, een generaal in de Ardennen

Titel: Patton, een generaal in de Ardennen
Auteur: Ingrid Baraitre
Uitgever: Uitgeverij Lannoo
Uitgebracht: 2006
ISBN: 9789020967623
Bladzijden: 424
Omschrijving:

In December 1944 lanceerde Hitler het Ardennenoffensief. Het was een laatste wanhoopspoging om de geallieerden aan het westfront tot stilstand te brengen. Een enorme Duitse troepenmacht wist de geallieerden volledig te verrassen en hun linies te doorbreken, wat een crisis bij het geallieerde opperbevel tot gevolg had. General George Smith Patton wist echter met een ongekende manoeuvre de geallieerde verdedigers van Bastogne te ontzetten. Gezien de wanhopige situatie in de Ardennen werden de successen van de verdedigers van Bastogne en General Patton groots uitgemeten in de pers. Ook tegenwoordig wordt Patton in de literatuur nog vaak gezien als de hoofdrolspeler tijdens het Ardennenoffensief.

Patton, een karakter met vele verschillende kanten, was misschien wel de populairste Amerikaanse bevelhebber tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn gedurfde acties tijdens het Ardennenoffensief hebben hem tot een groot man in de geschiedenis gemaakt. Bij zijn soldaten was hij ongekend geliefd, voor de pers was hij met zijn loslippigheid een garantie voor gewaagde uitspraken en voor de andere geallieerde bevelhebbers was hij vaak een lastig persoon om mee samen te werken. Hij was een kleurrijk en eerzuchtig persoon en er zijn dan ook een tweetal speelfilms over hem verschenen. Tevens is er een groot aantal boeken aan hem en zijn acties tijdens de Tweede Wereldoorlog gewijd, echter alle van de hand van niet-Nederlandse historici. Het boek van Baraitre is dan ook het eerste van oorsprong Nederlandse boek over General Patton.

Ingrid Baraitre heeft geschiedenis gestudeerd aan de universiteit van Leuven. Sinds ze is afgestudeerd bekleedt ze een marketingfunctie in de IT-sector. Dit heeft ze jarenlang gecombineerd met het werken aan haar boek over Patton. Het is haar eerste uitgave. In het boek besteedt zij zowel aandacht aan de militaire carriŤre van deze legeraanvoerder als aan zijn persoonlijke leven. Hierdoor zijn er voor de lezer verbanden te ontdekken tussen de opvoeding en gedachten van G.S. Patton en zijn vaak opvallende manoeuvres, acties en uitspraken.

Het boek is chronologisch opgebouwd en opgedeeld in drie stukken. Het eerste gedeelte van het boek gaat over de jeugd van Patton, zijn eerste kennismakingen met het leger en de Eerste Wereldoorlog. In het tweede gedeelte wordt het grootste deel van de activiteiten van general Patton tijdens de Tweede Wereldoorlog besproken, waaronder uiteraard zijn rol gedurende het Ardennenoffensief. In het laatste gedeelte komt het vervolg van de geallieerde opmars aan bod, net als de laatste maanden van het leven van de generaal en zijn rol als bevelhebber van een bezettingsmacht.

Baraitre heeft voor haar boek een groot aantal bronnen geraadpleegd. Naast een flink aantal boeken, internetsites en documenten heeft zij ook een beroep kunnen doen op de dagboeken van de generaal en de briefwisselingen tussen hem, het thuisfront en de andere geallieerde bevelhebbers. Daarnaast heeft ze veel familieleden, vrienden, collegaís en veteranen van het Third Army geÔnterviewd. Het boek is rijk geÔllustreerd, onder meer met foto's uit het archief van de familie Patton. Afbeeldingen van de Generaal als klein kind en puber zijn absoluut van toegevoegde waarde voor de hoofdstukken over zijn jeugd. Ook zijn er verschillende krantenknipsels uit de oorlog in het boek afgebeeld waarin de voortgang van Pattonís Third Army aan bod komt. Deze knipsels zijn leuk en interessant om te lezen.

Al met al is het boek een uitstekende beschrijving van een interessant persoon. Het levensverhaal van Patton is uitermate boeiend en Baraitre beschrijft het op een prettig leesbare manier, waardoor iedereen die dit wenst een prima inzicht kan krijgen in het leven van de charismatische bevelhebber. De titel wekt de indruk dat het boek alleen ingaat op het optreden van Patton in de Ardennen tijdens ďThe Battle of the BulgeĒ, maar dit is niet het geval. Het boek geeft een goed beeld van het volledige leven en handelen van George Patton.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Pieter Schlebaum
Geplaatst op:
22-02-2008
Laatst gewijzigd:
26-01-2009
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen