TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Barbarossa: The Russian-German Conflict 1941-1945

Titel: Barbarossa: The Russian-German Conflict 1941-1945
Schrijver: Alan Clark
Uitgever: Londen: Cassell Military Paperbacks
Uitgebracht: 2001
ISBN: 0-304-25864-9
Bijzonderheden: Barbarossa: The Russian-German Conflict 1941-1945 werd voor het eerst gepubliceerd in 1965 en werd vele malen herdrukt. Er is zo ver als ik weet helaas nog geen Nederlandse vertaling van verschenen.
Omschrijving:

Barbarossa: The Russian-German Conflict 1941-1945 beschrijft de strijd tussen Duitsland en de Sovjetunie tijdens de Tweede Wereldoorlog, voornamelijk vanuit Duits oogpunt gezien. Clark legt de nadruk op de vijf bekendste operaties, namelijk het begin van de Duitse invasie en de daaropvolgende opmars naar Moskou, de gevechten in Stalingrad, de tankslag bij Koersk en de gevechten in Berlijn. Clark is er uitstekend in geslaagd om de politieke verhoudingen in Nazi-Duitsland met betrekking tot de strijd aan het Oostfront uit te werken. De rivaliteit tussen Goering, Himmler en Rosenberg word uiteengezet en Clark geeft ook een duidelijke uitleg over de Duitse bezettingspolitiek in het oosten. Dat neemt niet weg dat de militaire zijde van het conflict ook ruim aan bod komt.

Het meest opvallende aan Barbarossa: The Russian-German Conflict 1941-1945 zijn de conclusies die Clark trekt uit zijn onderzoek. In 1965 waren er nog maar uitermate weinig publicaties verschenen over het Oostfront en de publicaties die er waren, kwamen van Duitse generaals (Guderian, von Manstein) die zelf aan het Oostfront hadden gevochten of van officieren die betrokken waren geweest in het hoofdkwartier van Hitler (Warlimont). In de memoires van deze personen word de nadruk gelegd op de twijfelachtige militaire kwaliteiten van Hitler en de schuld voor de nederlagen werd dan ook geheel bij Hitler gelegd. Clark probeert het tegendeel te bewijzen en beweert dat Hitler in de Slag om Moskou in 1941 tegen het advies van zijn generaals in de juiste beslissing nam om de Wehrmacht niet te laten terugtrekken.

Ook benadrukt Clark de these dat de geallieerde interventie in West-Europa in 1944 geen beslissende factor was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens Clark betekende de Anglo-Amerikaanse landingen in NormandiŽ en de daaropvolgende opmars naar Duitsland alleen maar dat de duur van de oorlog werd verkort. Een mening die tijdens de Koude Oorlog uitermate werd bekritiseerd en die tot op de dag van vandaag nog altijd niet helemaal word erkend in het Westen.

Barbarossa: The Russian-German Conflict 1941-1945 is een aangenaam boek om te lezen. Het is een uitstekend boek voor diegenen die geÔnteresseerd zijn in de grote lijnen van het conflict, ondanks het feit dat Clark nauwelijks ingaat op de Russische zijde van de strijd.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Tom Notten
Geplaatst op:
14-10-2003
Laatst gewijzigd:
29-01-2009

Afbeeldingen