TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Het soldatenleven zat ons in het bloed

Titel:Het soldatenleven zat ons in het bloed - Karl Ullrich, de laatste commandant van de 5de SS pantserdivisie 'Wiking', een bekentenis
Schrijver:Pierik, P. & Reijmerink, M.
Uitgever:Aspekt
Uitgebracht:2015
Pagina's:148
ISBN:9789461536747
Omschrijving:

Dit boekje in A5-formaat heeft een aansprekend thema, namelijk een interview met een Duitse veteraan. En niet zomaar ťťn, maar een lid van de Waffen-SS en commandant van de divisies Totenkopf en Wiking. Hij maakte de hele oorlog mee, van de inval in Polen in 1939 tot de overgave in mei 1945 en werd onderscheiden met het ridderkruis en later het eikenloof bij het ridderkruis.

Het boekje is gebaseerd op een tweedaags bezoek in 1990 van de auteurs bij Ullrich thuis. In 2015 verscheen de eerste druk, gevolgd door een herziene druk in 2021. De auteurs noemen het een klein verhaal, in de grote geschiedenis, van de foute kant. En dat klopt. Vooral de laatste jaren is er meer belangstelling voor de Duitse kant, en kunnen we ook met meer afstand ernaar kijken om een compleet beeld te vormen van de geschiedenis.

De auteurs laten Ullrich aan het woord over zijn motivatie om soldaat te worden en zijn belevenissen aan het front, maar schuwen ook kritische vragen over de Jodenvervolging niet. Dat is allemaal zeer de moeite waard om te lezen, zeker omdat we anno 2021 de bron van Zeitzeugen zo goed als niet meer kunnen raadplegen. De levensloop tijdens de oorlogsjaren is goed beschreven en uitgelegd. Ook met een Nederlands tintje, want zijn eenheid nam deel aan de invasie van ons land, en later kwamen Nederlandse vrijwilligers in de Wiking-divisie onder zijn hoede. Verder staan er veel foto's en afbeeldingen in het boekje, hoewel ik wel de indruk kreeg dat dit gedaan is om het boekje wat te vullen.

Wat wel jammer is, en zeker voor een herziene uitgave, is het aantal fouten. De jaartallen en data worden nogal eens door elkaar gehusseld en er staan verkeerde bijschriften bij foto's. Verder zijn er 13 pagina's in dit kleine boekje gevuld met reclame voor andere boeken, wat overkomt als vulling en betalen voor reclame. Een andere omissie is dat niet vermeld wordt in de levensloop dat Ullrich in 1996 overleden is. Kortom; een lezenswaardig verhaal, maar het had met wat meer aandacht beter gekund. Uitgever en auteur hebben aangegeven dat fouten in een nieuwe druk worden gecorrigeerd.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Maurice Laarman
Geplaatst op:
14-03-2021
Laatst gewijzigd:
15-03-2021
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen