Het begin: D-day

Titel: Het begin: D-day, vertaling van Currahee! A Screaming Eagle at Normandy
Auteur: Donald R. Burgett
Uitgever: Uitgeverij M
Uitgebracht: 2003
ISBN: 9022535886
Bijzonderheden: Dit boek maakt deel uit van een serie van vier boeken van dezelfde auteur. De andere titels zijn: "Zeven wegen naar de hel", "The Road To Arnhem" en "Beyond The Rhine".
Omschrijving:

De geallieerde invasie van bezet Europa in NormandiŽ begon tijdens de nacht van 5 op 6 juni 1944 en staat in de geschiedenisboeken bekend als D-Day. De schrijver van het boek, Donald R. Burgett, maakte deze historische dag persoonlijk mee en beschreef zijn persoonlijke ervaringen in "Het begin: D-Day". Burgett maakte als 18-jarige jongen deel uit van de 101ste luchtlandingsdivisie. Voor het eerst in de militaire geschiedenis maakte het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruik van paratroepen. De training voor de luchtlandingsdivisie was langdurig en zwaar. Alleen de mentaal en fysiek sterkste soldaten maakten kans deze opleiding succesvol af te ronden. Tijdens D-Day werden de parachutisten in bezet gebied gedropt om daar militaire doelen aan te vallen om de invasie beter te laten verlopen.

Donald R. Burgett vertelt zijn verhaal op een eenvoudige manier. Het is zijn persoonlijke verhaal en je leest het verhaal vanuit zijn kijk op de gebeurtenissen. Ondanks dat zijn boek niet enorm diepgaand is, is het van het begin tot het eind zeer interessant om te lezen. Het verhaal begint met Burgetts beschrijving van de vernederingen en enorm zware trainingen tijdens zijn militaire opleiding. Vervolgens lezen we over het zenuwslopende wachten totdat de parachutisten gedropt worden. Waar en wanneer gevochten moest worden, was pas op het laatste moment duidelijk. Vanaf het moment dat de parachutisten richting NormandiŽ vertrekken is het verhaal adembenemend spannend. De chaos die ontstaat als men geland is en Burgetts beschrijving van zijn landing in vijandelijk gebied met overal licht en geluid van oorlogsgeweld om zich heen is erg indrukwekkend.

Burgett is er zeer goed in geslaagd om de spanning en de verschrikkingen van de oorlog over te brengen op de lezer. Het boek is zeer goed leesbaar doordat de militaire operaties niet ingewikkeld beschreven worden. Omdat het verhaal geschreven is op basis van de persoonlijke ervaringen van de schrijver krijg je een zeer realistische en eerlijke kijk op de gebeurtenissen.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
02-11-2003
Laatst gewijzigd:
02-10-2010

Afbeeldingen