Door het oog van de naald

Titel: Door het oog van de naald
Auteur: Ken Follett
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
Uitgebracht: 1987, nieuwste Nederlandstalige druk: 1999
ISBN: 9044924168
Omschrijving:

Ken Follett brak in 1978 als schrijver door met zijn boek "Eye of the Needle". Het werd verfilmd met in de hoofdrollen Kate Nelligan en Donald Sutherland. In 1991 werd het boek vertaald in het Nederlands. Het speelt zich af in april 1944, toen de geallieerden zich voorbereidden op de invasie in NormandiŽ. Om de plaats van de invasie voor de Duitsers geheim te houden, voerden ze een uitgebreide misleidingsoperatie uit. Er werden onder meer dubbelspionnen ingezet, misleidende radioberichten verstuurd en er was in Zuidoost-Engeland een grote legerbasis gebouwd met barakken van karton, schepen van rubber en hout en opblaasbare tanks. Dit alles werd gedaan om de Duitsers dusdanig voor de gek te houden dat zij zich zouden gaan voorbereiden op een geallieerde invasie via het Nauw van Calais, zodat de aanval op Normandie een totale verrassing zou zijn.

Een Duitse Abwehr-spion met de codenaam Die Nadel stuit tijdens zijn verblijf in Engeland op een groot terrein dat afgezet is met hekken en bewaakt wordt door de Britse Homeguard. De man gaat op onderzoek uit en komt erachter dat achter de hekken een legerbasis is nagebouwd. Hij ontdekt wat de bedoeling is van deze misleiding en beseft dat hij de enige persoon is die beschikt over deze informatie. Hij wil zo snel mogelijk Engeland verlaten en met een vol fotorolletje met foto's van deze legerbasis naar Duitsland vertrekken. Er wordt door de Engelse contraspionage een klopjacht op hem geopend en zijn terugreis verloopt hierdoor niet voorspoedig. Uiteindelijk komt hij terecht op een afgelegen rotseilandje in de Noordzee.

Op dit eiland wonen een oude schaapherder en een gezin. Het gezin bestaat uit David en Lucy Rose en hun baby. David Rose is door een ongeluk invalide geraakt en wil op het eiland weer op krachten komen. Wanneer Die Nadel gewond op het eiland aanspoelt, wordt hij opgevangen door Lucy die al snel verliefd op hem wordt. De relatie tussen Lucy en David is sinds het ongeluk niet goed en haar verlangen naar een man die haar kan behagen is groot. Maar na bepaalde tijd ontdekken de eilandbewoners de ware identiteit van de man en proberen ze hem uit te schakelen en over te dragen aan de Engelse autoriteiten. Het slagen van de gehele geallieerde misleidingsoperatie is in handen van de bewoners van het eiland en uiteindelijk zal met name Lucy een belangrijke rol spelen bij het uitschakelen van de Duitse spion.

Het verhaal is grotendeels fictief, al is de historische achtergrond gebaseerd op de waarheid. De misleiding door de Britten heeft daadwerkelijk plaatsgevonden onder de codenaam Fortitude South (zie: Operatie Fortitude). De manier waarop Follett feiten en fictie heeft gecombineerd komt overtuigend over. Maar het mooist aan deze thriller zijn de spanning en de meeslepende schrijfwijze. Het van de buitenwereld afgesloten eilandje is een perfecte locatie voor dit verhaal. De weersomstandigheden, het ruige landschap en de eenzaamheid op het eiland worden schitterend beschreven. De strijd die de drie bewoners op het eiland leveren tegen de Duitse spion is erg spectaculair. De personages zijn overtuigend en hun persoonlijke problemen, zoals het slechte huwelijk van twee van de hoofdpersonen en de eenzaamheid van Lucy, geven het verhaal extra diepgang. Het boek is aan te raden voor elke geÔnteresseerde in de Tweede Wereldoorlog die graag thrillers of spionageromans leest.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
01-12-2003
Laatst gewijzigd:
12-09-2009

Afbeeldingen