Hart's war

Titel: Hart's war
Auteur: John Katzenbach
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
Uitgebracht: 1999, nieuwste Nederlandstalige druk: 2002
ISBN: 9022986519
Bijzonderheden: Dit boek werd eerder uitgebracht onder de titel "Strafkamp"
Omschrijving:

De Amerikaanse thriller-auteur John Katzenbach bracht in 1999 het boek "Strafkamp" uit dat later werd verfilmd onder de titel “Hart’s war” met Bruce Willis en Colin Farrell in de hoofdrollen. In 2002 werd het boek opnieuw uitgebracht onder dezelfde titel als de film.
Het verhaal speelt zich in 1944 af in het Duitse krijgsgevangenenkamp Stalag Luft Drei in Beieren. De geallieerde piloten in het kamp staan onder leiding van kolonel MacNamara.De Amerikaanse luitenant Tommy Hart wordt tijdens een aanval met zijn bommenwerper neergehaald en in dit kamp gevangengenomen. Gedurende zijn gevangenschap wijdt Hart zich aan zijn rechtenstudie en wacht hij gelaten de bevrijding af. De situatie in het kamp is betrekkelijk rustig totdat een piloot van een P-51-gevechtsvliegtuig genaamd Lincoln Scott in het kamp arriveert. Lincoln Scott is de enige zwarte piloot in het kamp en valt door zijn huidskleur en zijn afzijdige en zwijgzame houding al snel buiten de groep. Een groep racistische Amerikaanse piloten accepteert zijn aanwezigheid in het kamp niet en zij doen er alles aan om het leven van de zwarte piloot zo onaangenaam mogelijk te maken.
Wanneer de meest fanatieke negerhater van het kamp wordt vermoord, wordt Lincoln Scott verdacht van deze moord. Kolonel MacNamara besluit in samenwerking met de Duitse kampleiding dat de moord rechtvaardig onderzocht moet worden en al snel is er genoeg bewijs verzameld om Lincoln Scott aan te klagen voor de moord. In het kamp wordt een rechtbank opgezet en Tommy Hart moet voor Lincoln Scott optreden als verdediger gedurende het proces. Het is Tommy Hart al direct duidelijk dat de verdachtmaking van Lincoln Scott in scène gezet is. Tommy Hart heeft echter grote moeite met het vinden van bewijsmateriaal en wordt door zijn kampgenoten tegengewerkt, ook staat de aanklager van de rechtbank vijandig tegenover Tommy Hart en werken de Duitse autoriteiten slecht mee aan het proces. Het wordt een zeer moeilijk proces voor Tommy Hart en Lincoln Scott en er blijkt meer achter de moord te zitten dan eigenlijk verwacht werd.
Net als in de bekende film "The great escape" speelt in het verhaal de ontsnapping uit het kamp ook een belangrijke rol. Dit onderwerp loopt als een rode draad door het verhaal en uiteindelijk raken Tommy Hart en Lincoln Scott betrokken bij de ontsnapping uit het kamp.

In het verhaal draait het hoofdzakelijk om twee thema's, namelijk de rechtszaak tegen Lincoln Scott en de ontsnapping uit het krijgsgevangenkamp. Deze twee onderwerpen sluiten in het verhaal goed bij elkaar aan en de combinatie van deze twee thema’s maakt het verhaal origineel en afwisselend.
In het verhaal speelt het leven binnen het kamp een ondergeschikte rol, de condities binnen het kamp worden wel besproken maar de situatie wordt niet enorm schrijnend neergezet. Ook de Duitse kampleiding speelt in het verhaal geen grote rol al is er wel een rol weggelegd voor een Duitse kampbewakers die omkoopbaar is en bijna vriendschappelijk omgaat met de krijgsgevangenen. De situatie in het kamp wordt misschien niet echt realistisch neergezet in het verhaal maar in het verhaal draait het hier ook niet echt om. Bovendien is het ook wel eens goed om de nadruk niet te leggen op onrechtvaardig gedrag van de Duitsers, uit dit verhaal blijkt dat ook de Amerikanen zich schuldig maakten aan onrechtvaardig gedrag in de vorm van rassenhaat. De rassenhaat was gedurende de Tweede Wereldoorlog in bepaalde delen van Amerika nog enorm groot en dit is een onderwerp waar niet vaak over wordt gesproken. De positieve bijdrage van zwarte soldaten aan de Tweede Wereldoorlog werd in die tijd niet erkend en ook tegenwoordig wordt er weinig gesproken over de bijdrage van deze mannen aan de oorlog.
Het boek is zeer prettig leesbaar en ondanks dat het zich hoofdzakelijk op één plaats afspeelt en er weinig actie in voorkomt is het niet saai. Dat het verhaal niet saai is, komt met name door de verschillende personages die allemaal hun eigen positieve of negatieve bijdrage leveren aan het proces. In het verhaal blijft het lang onduidelijk wie de moord gepleegd heeft en wat de reden was van de moord. Ook de hopeloze strijd die Hart levert gedurende het proces en de problemen waarop hij stuit maken het verhaal aantrekkelijk.
Er zijn een aantal grote verschillen tussen de film en het boek , het verhaal in het boek is beter en diepgaander dan het verhaal in de film. De film is eerder gebaseerd op het boek, dan dat je kunt zeggen dat het boek verfilmd is.
Soms zijn er enkele overeenkomsten met de film "The great escape", in deze film speelt echter alleen de ontsnapping een rol, terwijl in dit boek ook de rechtszaak, de moordzaak en racisme een rol spelen. De kracht van het boek is de manier waarop deze verschillende onderwerpen in één verhaal zijn samengebracht. Historisch gezien heeft het boek echter zeer weinig waarde en goed bekeken had dit verhaal zich net zo goed kunnen afspelen in een krijgsgevangenkamp tijdens een andere oorlog. Ook is het vreemd waarom zo moeilijk gedaan wordt om de moord op de Amerikaanse soldaat te onderzoeken terwijl er elders duizenden mannen sneuvelden op het slagveld. Ondanks dat het boek niet enorm realistisch is, valt dit niet erg op gedurende het lezen; het boek blijft je boeien tot de laatste regel.
Het verhaal is erg leuk om te lezen als je houdt van een goede thriller die op een positieve manier afwijkt binnen dit genre. Het boek is meeslepend, origineel en prettig leesbaar, helaas is het slechts bijzaak dat dit verhaal zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
01-12-2003
Laatst gewijzigd:
29-01-2009

Afbeeldingen