TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Die Deutsche Panzerwaffe - Typen-Technik-Taktik 1939-1945

Titel:Die deutsche Panzerwaffe - Typen-Technik-Taktik 1939-1945
Schrijver:LŁdeke, A.
Uitgever:Motorbuch Verlag
Uitgebracht:2019
Pagina's:256
Taal:Duits
ISBN:9783613041820
Omschrijving:

'Die Deutsche Panzerwaffe 1939-1945 Typen - Technik - Taktik' van historicus en militair expert Alexander LŁdeke geeft een goed overzicht van de belangrijkste Duitse tanks die tijdens de Tweede Wereldoorlog ingezet werden. De publicatie schetst de ontwikkeling en techniek, inzet en tactiek van Duitse tanks die tijdens de Tweede Wereldoorlog geproduceerd werden.

Het boek is een bundeling van de 'Typenkompass' serie (o.a. Typenkompass Panzer der Wehrmacht 1939 bis 1945, 2008) van dezelfde auteur. Korte teksten met technische informatie komen in het boek aan bod waarbij zwart-wit foto's en kleurenprenten getoond worden. Van nagenoeg alle Duitse tanks is informatie aanwezig. Duidelijk is dat de publicatie voor een breed publiek geschreven is. Het ontbreekt echter aan veel details en de technische informatie is vrij summier. Zo ontbreekt het aan technische specificaties wat betreft specifieke diktes van pantserplaten van alle voertuigen (er worden vaak alleen minima en maxima gegeven), worden geen munitiesoorten en munitietypen genoemd (munitieaantallen komen wel aan bod), is er geen sprake van productieaantallen en worden andere interessante details niet genoemd. De algemene achtergrondinformatie is wel goed beknopt weergegeven. Een storend feitje is dat de 'Spšhpanzer' een naoorlogse tank was (de informatie op de achterkant van het boek suggereert anders).

Dat het boek vooral een beknopt militair-technisch overzicht geeft van alle voertuigen wordt duidelijk na het lezen van de tekst. De titel van het boek is niet correct: het gaat niet alleen om tanks, maar ook om tankjagers, stormgeschut en halfrupsvoertuigen (tankjagers worden soms in andere publicaties ook tanks genoemd wat niet correct is). In feite is het boek een beknopt totaaloverzicht van Duitse tanks, tankjagers, stormgeschut en halfrupsvoertuigen met technische tabellen en korte beschrijvingen. Het ontbreekt echter aan veel technische diepgang en achtergrondinformatie. Een groot minpunt van het boek is het ontbreken van een literatuurlijst en een overzicht van de geraadpleegde primaire bronnen. Daardoor kunnen lezers een en ander niet controleren of verder bestuderen. Het zorgt er tevens voor dat de informatie in het boek echt met andere informatie in (meer) gezaghebbende publicaties vergeleken moet worden. Toch is het meeste gepresenteerde materiaal feitelijk correct. Het boek is vooral een aanrader voor personen die geÔnteresseerd zijn in militaire historie, militaire-techniek en de Tweede Wereldoorlog. Voor mensen die meer van het onderwerp afweten is het boek vooral geschikt als aanvulling.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
15-05-2021
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen