TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

In nacht en stormgebruis

Titel: In nacht en stormgebruis
Auteur: Piet Prins
Uitgever: Uitgeverij de Vuurbaak
Uitgebracht: 2005
ISBN: 9060159829
Bijzonderheden: Dit boek is het eerste deel van een tweedelige serie. De omnibus Holland onder het hakenkruis is het vervolg op dit boek.
Omschrijving:

Onderduikers, geheime verzetsoperaties, landverraders en meedogenloze Duitse soldaten zijn elementen die in veel bekende jongensboeken over de Tweede Wereldoorlog te vinden zijn. Boeken als “Oorlogswinter” van Jan Terlouw en “De Vos van de Biesbosch” van Ad van Gils zullen velen niet onbekend in de oren klinken. Ook de boeken van Piet Prins, die zich afspelen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, mogen in dit rijtje niet ontbreken. “In nacht en stormgebruis” is het eerste deel van zijn boekenserie en de titel van het vervolg op dit verhaal is “Holland onder het hakenkruis”. Deze boeken, die voor het eerst uitgebracht werden in 1986, zijn onlangs opnieuw uitgebracht. Met het oog op de viering van de zestigste bevrijdingsdag krijgt ook de jeugd van nu de kans om de oorlogsavonturen te beleven die in beide boeken beschreven staan.

In “In nacht en stormgebruis” volgen we de molenaarsfamilie Mulders die bestaat uit vader en moeder Mulders en de kinderen Dries, Frans, Dirk en Nel. Frans en Dries krijgen het aan de stok met een fanatieke NSB’er en wanneer ze voor hem moeten vluchten verstoppen ze zich snel onder een stel kelderluiken. Bij hun verstopplaats ontmoeten ze meneer van Beveren die zich actief inzet binnen het verzet. Hij verzorgt onder andere onderdak voor onderduikers. Frans komt erachter dat ook zijn vader en zijn oudste broer, Dries, betrokken zijn bij verzetsactiviteiten. De molen van hun vader is zelfs de uitvalsbasis van het plaatselijke verzet!

Wanneer Frans en Dirk door hun vader ingezet worden om boodschappen van meneer van Beveren over te brengen, breekt er voor de jongens een spannende tijd aan. Ook krijgen ze er een speelkameraadje bij wanneer een joodse jongen bij hen in huis komt als onderduiker. Is de molenaarswoning, die streng in de gaten gehouden wordt door landverraders en de Duitsers, wel veilig genoeg om een onderduiker onder te brengen?

In dit boek heeft auteur Piet Prins alle elementen verwerkt die we verwachten in een goed jongensboek. Avontuur, spanning en actie zijn volop aanwezig en daarnaast geeft het boek een interessante, doch simpele, kijk op het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Bijna twintig jaar na de eerste druk van dit boek is het nog steeds een aantrekkelijk leesboek en voor de oudere lezers waarschijnlijk een vorm van jeugdsentiment. Het boek geeft de jeugd van nu op een leuke manier een blikje op een belangrijk stukje vaderlandse geschiedenis. Hopelijk zullen zij, met hun spelcomputers, mobieltjes en drukke agenda, het niet saai vinden om eens een ouderwets goed avonturenboek te lezen.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
29-03-2005
Laatst gewijzigd:
29-01-2009
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen