Een Zuid-Hollands dorp in bezettingstijd

Titel: Wapens in de winternacht
Auteur: Piet Prins
Uitgever: Uitgeverij de Vuurbaak
Uitgebracht: 2005
ISBN: 9055603163
Omschrijving:

De Zuid-Hollandse Krimpenerwaard met haar weidse langgerekte polders, kronkelende riviertjes en bijna ondoordringbare moerasbossen vormde gedurende de Tweede Wereldoorlog het toneel van talrijke verzetsactiviteiten. In de rustige pittoreske boerendorpjes bevonden onderduikers zich in relatieve veiligheid en in geval van nood kon men zich uitstekend verbergen in de uitgestrekte natuur. Daarnaast was dit gebied uitermate geschikt voor wapendroppings. Vanuit geallieerde vliegtuigen werden gedurende het laatste oorlogsjaar grote kisten vol wapens aan parachutes gedropt ten behoeve van het werk van de illegaliteit. Verzetsleden, gewone Nederlandse burgers trouw aan hun vaderland, wachtten gespannen de berichten af op Radio Oranje. Als de juiste code - in dit boek “Rozen zijn Rood” - ten gehore gebracht werd, was er voor hen werk aan de winkel. In het holst van de nacht, ongeacht de weersomstandigheden, trokken ze erop uit om midden in een weiland de droppingzone met lichtseinen aan te geven. Gespannen wachtte men de komst van het vliegtuig af. Wanneer de kisten vol wapens gedropt waren, moesten deze in allerijl worden verborgen voor de Duitse bezetter en uiteraard moest men bovendien rekening houden met verraders. Dappere mannen en vrouwen riskeerden hun levens in hun strijd om de nazi’s uit Nederland te verdrijven. Een strijd die centraal staat in de meeste boeken van Piet Prins.

Net als in “In nacht en stormgebruis” en “Holland onder het hakenkruis” staat in “Wapens in de winternacht” de Nederlandse illegaliteit centraal. Dit keer neemt Piet Prins ons mee naar het dorpje Berkenwoude, gelegen in het groene hart van de Krimpenerwaard. In dit weinig opvallende boerendorpje was gedurende de oorlogsjaren een uiterst succesvolle verzetsgroep actief die zich onder andere bezig hield met het ontvangen van wapendroppings en het vervolgens doorsluizen van deze wapens die elders in Nederland gebruikt konden worden in de strijd tegen de bezetter. Piet Prins verteld op speelse wijze hoe deze verzetsgroep tot stand kwam, wie hier deel van uitmaakten en bovenal hoe zij te werk ging. Het verhaal is gebaseerd op feiten wat aangetoond wordt door divers historisch materiaal achterin het boek, waaronder bijvoorbeeld het overlijdensbericht van Bram Gautier, één van de hoofdpersonen uit dit boek.

Alhoewel de spanning in “Wapens in de winternacht” tegenvalt in vergelijking met de andere boeken van Piet Prins doet de auteur ook met dit boek zijn reputatie als schrijver van avontuurlijke jeugdboeken eer aan. Verraders, loslippige mensen en doodgewone mannen en vrouwen die in het verzet belandden, spelen uiteraard weer de hofdrol in dit verhaal. Het boek bevat daarnaast opnieuw diverse kenmerkende elementen, zoals de levendige beschrijving van het Hollandse landschap, de wisseling van de seizoenen en het dorpse gereformeerde gezinsleven. Ook lopen de geallieerde vorderingen in hun strijd tegen nazi-Duitsland als een rode draad door het verhaal.

Al met al is het best een leuk verhaal, maar vrij eenzijdig in vergelijking met andere boeken van de auteur: geen ontsnappingen uit Gestapogevangenissen, geen jonge kinderen die heldendaden verrichten binnen het verzet en geen doortrapte verraders die op opzienbarende wijze worden verslagen door de ‘Oranjebosjewisten’. Hoogst waarschijnlijk komt dat doordat dit boek grotendeels gebaseerd is op waargebeurde feiten, in tegenstelling tot andere boeken van deze auteur. De werkelijkheid van de oorlogsjaren is vaak minder romantisch en avontuurlijk dan wij ons voorhouden. Neemt niet weg dat de wapendroppings avontuurlijke, maar bovenal dappere ondernemingen waren die in dit boek op een levendige wijze voor kinderen – maar ook voor ouderen – beschreven wordt. Mede door toevoeging van het interessante historisch materiaal is het een mooi eerbetoon aan de gewone Hollandse mannen en vrouwen die zich tijdens de oorlogsjaren gedroegen als ware helden. Helden die in de schaduw staan van de geallieerde soldaten die ons bevrijdden, maar net zoveel respect en dankbaarheid verdienen. Dit boek kan daar misschien een klein steentje aan bijdragen.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
03-08-2005
Laatst gewijzigd:
29-01-2009

Afbeeldingen