TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Dachau Avenged - Romance & Tragedy: A Coupleís Remarkable SOE War in Occupied Europe

Titel:Dachau Avenged - Romance & Tragedy - A Couple's Remarkable SOE War in Occupied Europe
Schrijver:7134
Uitgever:Brewin Books
Uitgebracht:2020
Pagina's:104
Taal:Engels
ISBN:9781858587134
Omschrijving:

ĎDachau Avengedí is een historische roman over de geheime Tweede Wereldoorlog in het bezette Europa. Het boek schetst het verloop van de intrigerende levens van twee op het eerste gezicht doorsnee personen: de Zwitserse Yolande Unternšhrer en de Nederlandse Jaap Beekman.

Yolande en Jaap leerden elkaar in 1942 kennen in Thame Park, Oxfordshire (Engeland), waar ze door de Special Operations Executive (SOE), een geheime Britse organisatie (1940-1946) die als doel had de Duitse bezetter te bespioneren en te saboteren, opgeleid werden. In een van de nabijgelegen Special Training Schools (STS) kregen ze de kneepjes van het vak geleerd en werden ze klaargestoomd om als spion achter de vijandelijke linies te opereren.

Al in augustus van datzelfde jaar bezegelden de twee hun huwelijk. Wisten ze wel welk lot hen te wachten stond? Slechts ťťn maand later werd Yolande al op missie naar Frankrijk gestuurd, waar ze deel uit ging maken van het clandestiene Musician netwerk (sectie SOE/F). Vanuit Yolandes nieuwe uitvalsbasis in Omissy, zoín 100 kilometer ten zuiden van Lille, ging ze het verzet organiseren en faciliteren. Hooguit een maand of drie, dacht ze.

Direct na Yolandes vertrek, ging Jaap een andere toekomst tegenmoet. Hij volgde een lange training om uiteindelijk deel uit te gaan maken van sectie SOE/N. In augustus 1944 werd hij in Nederland gedropt. Jaaps missie begon op de Veluwe, waar hij ervoor moest zorgen dat het verzet tijdig van materiaal zou worden voorzien. Hier maakte hij deel uit van missie Charades die naar aanleiding van operatie Nordpol (ook wel ĎEnglandspielí) in het leven werd geroepen.

Maandenlang hield Jaap goede moed, totdat hij eindelijk een op de waarheid gebaseerd bericht ontving over Yolande. Het bericht was afkomstig van het hoofdkwartier van de SOE in Baker Street, Londen, en luidde dat Yolande door de Gestapo gevangengenomen was. Jaap wilde absoluut niet op dezelfde manier eindigen en wilde liefst direct naar huis. Uiteindelijk keerde hij pas in april 1945 terug in Engeland.

ĎDachau Avengedí is een goed geschreven boek over de geheime Tweede Wereldoorlog in het bezette Europa. Het is klein van formaat, toch geeft het een goed beeld van hoe de SOE en de secties SOE/F en -/N in de periode 1941-1945 opereerden. Dit komt onder andere doordat het de levens en beslissingen van Yolande en Jaap telkens in de bredere context van de Tweede Wereldoorlog weet te plaatsen.

ĎDachau Avengedí heeft niet alleen oog voor de successen van Yolande en Jaap, het laat ook zien hoe kwetsbaar zij waren. Hierdoor geeft dit boek de wereld van spionnen, sabotage en verzet een heel menselijk gezicht. Het verhaal is vaak tragisch en soms heldhaftig, maar altijd spannend en informatief. Daarom is het een aanrader voor iedereen met een algemene interesse in spionage en verzet of een voorliefde voor historische romans die zich afspeelden tijdens Tweede Wereldoorlog.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Claire van Proemeren
Geplaatst op:
04-07-2021
Laatst gewijzigd:
13-07-2021
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen