TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Het geheime kistje van Elle

Titel:Het geheime kistje van Elle
Schrijver:Wijnen, Aline van
Uitgever:Boekerij
Uitgebracht:2021
Pagina's:368
Taal:Nederlands
ISBN:9789022591857
Omschrijving:

‘Het geheime kistje van Elle’ is een roman die bestaat uit twee delen. De lezer volgt het verhaal van Janna die in Almere woont in 2013 en het verhaal van haar oma Elle tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Elle komt uit Wit-Rusland en heeft haar kinderen of kleinkinderen nooit verteld over haar afkomst of Joodse achtergrond. Janna gaat daarom op zoek naar de waarheid.

Janna ligt in een scheiding als haar oma Elle komt te overlijden. Bij het opruimen van haar huis vindt Janna een kistje met daarin een davidsster en een Wit-Russisch paspoort. Dit is de aanleiding voor haar om op zoek te gaan naar de waarheid van haar familiegeschiedenis. Samen met een journalist reist ze af naar Wit-Rusland en ontmoet daar allemaal mensen die haar oma Ella (later veranderd in Elle) hebben gekend.

Ella werd geboren in Glusk, een dorp in Wit-Rusland waar voor de oorlog duizenden Joden woonden. Voor haar studie verhuist ze naar de grote stad maar iedere vakantie komt ze weer thuis bij haar familie. In 1941 breekt de oorlog uit tijdens de vakantie en Ella kan niet weg.

"Vroeger. Ons leven bestaat nu uit ‘ervoor’ en ‘erna’. Met ‘als de oorlog voorbij is’ als een droombeeld in de toekomst. Niemand weet wanneer die droom uitkomt."

Tijdens de bezetting van het dorp in 1941 werden bijna alle Joden vermoord, zo ook de hele familie van Ella. Voor haar ogen werden haar ouders, broers en zussen en zelfs haar zwangere zus vermoord. Ella vlucht het bos in en sluit zich aan bij een groep verzetsstrijders waarmee ze de oorlog overleefd. Het doel van de verzetsstrijders was om af te rekenen met zo veel mogelijk vijanden en mee te helpen aan de bevrijding van het vaderland.

Ze overleeft de oorlog en verhuist naar Parijs. De verzetsstrijders regelen een vals Frans paspoort voor haar waarin haar naam veranderd is: van Ella naar Elle. In Parijs ontmoet ze haar toekomstige (Nederlandse) man, de opa van Janna.

"Mijn nieuwe naam klinkt vreemd nu iemand hem voor het eerst uitspreekt. Anders dan in de krulletters op het valse ‘Franse’ geboortebewijs krijgt hij nu iets symbolisch, alsof Ella door het uitspreken ervan verdwijnt en een nieuwe, luchtigere vrouw haar plaats inneemt. Het is een dubbel gevoel. Het knaagt aan me, als of ik de mensen verraad die van Ella hebben gehouden, maar het lucht me ook op. Alsof Elle een lege bladzijde van een schoolschrift is: je kunt er nog van alles op schrijven."

‘Het geheime kistje van Elle’ is deels gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de auteur zelf. De schrijfstijl is echter niet gepast voor een (waargebeurd) verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Janna’s delen zijn geschreven in de stijl van een chicklit, het verhaal van Elle daarentegen is geschreven in romanstijl met intense beschrijvingen van gevoelens en gedachten. Gruwelijke gebeurtenissen zijn zo intens en rauw beschreven dat de lezer zelf geen ruimte heeft om ze te kunnen voelen. De kern, de zoektocht naar de familiegeschiedenis, is interessant maar door de schrijfstijl weet het boek niet te overtuigen.

Beoordeling: Redelijk

Informatie

Artikel door:
Amanda Balke
Geplaatst op:
05-10-2021
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen