Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

De vlucht uit Hitlers bunker

Titel:De vlucht uit Hitlers bunker - Het lot van de leiders van het Derde Rijk
Schrijver:Boer, S.J. de
Uitgever:Just Publishers
Uitgebracht:2021
Pagina's:288
ISBN:9789089754042
Omschrijving:

Zonder twijfel zijn de laatste dagen van het leven Adolf Hitler, diepverscholen in de Führerbunker, een van de meest besproken en gedocumenteerde onderwerpen van de Tweede Wereldoorlog. Hoe verliepen deze dagen? Welke personen maakten op dat moment nog deel uit van zijn entourage? Waren zijn van oudsher trouwe volgers aanwezig en nog altijd bereid hun Führer onvoorwaardelijk te volgen? En wat was uiteindelijk het lot van de mensen die dichtbij Hitler stonden? Het boek ‘De vlucht uit Hitlers bunker’ van Sjoerd J. de Boer geeft antwoord op al deze vragen.

De geschiedenis van het einde van het Derde Rijk en de Tweede Wereldoorlog is algemeen bekend. De Duitse Wehrmacht was inmiddels op alle fronten teruggedrongen. Een enorme Sovjettroepenmacht stond na jaren van ongekende bittere strijd aan het Oostfront klaar om de Duitse hoofdstad aan te vallen en een einde te maken aan het Derde Rijk.

In de Führerbunker waren degenen die nog altijd werkzaam waren voor de Führer inmiddels nog maar met een ding bezig, het redden van het vege lijf. Sommigen kregen de mogelijkheid uit te wijken naar het zuiden van Duitsland, anderen waren gedwongen te blijven tot het bittere einde. Van enige discipline was geen sprake meer. Legereenheden bestonden niet meer. Zelfs Hitlers trouwe volgelingen negeerden zijn orders. Heinrich Himmler voerde onderhandelingen met graaf Folke Bernadotte van het Zweedse Rode Kruis, Albert Speer weigerde Hitlers Nerobevel uit te voeren.

Na de zelfmoord van Adolf Hitler en Eva Braun op 30 april 1945 ontstond een ware exodus vanuit de bunker. De verhalen van moordende en verkrachtende Sovjetsoldaten waren inmiddels algemeen bekend. Vele leden van Hitlers inner circle waren goed bekend met het lot dat hen wachtte wanneer ze eenmaal in gevangenschap van de Sovjets belandden.

‘De Vlucht uit Hitlers Bunker’ is prettig geschreven met een enorme hoeveelheid informatie van hoe de situatie destijds was, onderbouwd met foto’s van toen en nu. De vele foto’s en gedetailleerde kaarten voegen visueel veel toe. Dit maakt dat het niet slechts een boek is om in de luie stoel te lezen, maar zorgt ervoor dat het ook kan dienen als reisgids voor diegenen met interesse in de locaties die belangrijk zijn geweest in de laatste dagen van het Derde Rijk. De beknopte beschrijvingen van wat er uiteindelijk is gebeurd met de bekende en minder bekende personen uit Adolf Hitlers nabijheid, zoals zijn secretaresses en adjudanten, zijn verhelderend.

Vermeld moet worden dat deze publicaties geen nieuwe informatie bevat. Dat is ook niet de opzet. Veel van de beschreven onderwerpen en locaties zijn herkenbaar voor wie deze geschiedenis en de stad Berlijn kent. Hierdoor zal het boek zeker in de smaak vallen bij een breder publiek. ‘De vlucht uit Hitlers Bunker’ is hoe dan ook de moeite waard voor elke geschiedenisliefhebber die meer wil weten over hoe de laatste dagen van Hitlers Derde Rijk verliepen.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
05-06-2022
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen

Gerelateerd nieuws

Op de fiets op zoek naar vluchtroutes van nazi’s in een leeg Berlijn

nov2021

Op de fiets op zoek naar vluchtroutes van nazi’s in een leeg Berlijn

'De vlucht uit Hitlers bunker' is het nieuwste boek van Sjoerd J. de Boer. Het geeft een overzicht van de laatste tien dagen van Hitlers leven, en volgt daarna de vlucht van verschillende groepen en individuen vanaf die allerlaatste dag dat ze bij Hitler in de buurt waren. Het is voor het eerst dat in een boek alle vluchtroutes in kaart worden gebracht. Auteur en WO2-kenner Sjoerd de Boer vertelt in woord en beeld de verhalen van de bekendste bewoners van de bunker en de rijkskanselarij. En hij brengt verslag uit van verschillende ooggetuigen die na de oorlog vertelden hoe ze probeerden te vluchten. We stelden hem via e-mail enkele vragen over zijn boek.

Lees meer

Nieuw boek: De vlucht uit de Führerbunker

nov2021

Nieuw boek: De vlucht uit de Führerbunker

'De vlucht uit de Hitlerbunker' is het nieuwste boek van Sjoerd J. de Boer. Het geeft een overzicht van de laatste tien dagen van Hitlers leven, en volgt daarna de vlucht van verschillende groepen en individuen vanaf die allerlaatste dag dat ze bij Hitler in de buurt waren. Het is voor het eerst dat in een boek alle vluchtroutes in kaart worden gebracht. Auteur en WO2-kenner Sjoerd de Boer vertelt in woord en beeld de verhalen van de bekendste bewoners van de bunker en de rijkskanselarij. En hij brengt verslag uit van verschillende ooggetuigen die na de oorlog vertelden hoe ze probeerden te vluchten.

Lees meer