TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

The Tiger from Poznan

Titel:The Tiger from Poznan
Schrijver:Siegert, R.
Uitgever:Pen & Sword Books Ltd
Uitgebracht:2021
Pagina's:184
Taal:Engels
ISBN:9781526779175
Omschrijving:

De Poolse stad PoznaŮ werd geannexeerd door nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. In januari 1945, toen het Rode Leger naderde, werd de stad tot vesting verklaard en was het de bedoeling dat er gestreden zou worden tot de laatste man en de laatste kogel. Een allegaartje troepen moest de stad verdedigen. Onder hen bevond zich Luftwaffe personeel, dat haastig werd ingezet als infanterie, kadetten van het lokale opleidingscentrum Volkssturm soldaten, aangevuld met een aantal voertuigen en tanks, waaronder de Tiger tank van Richard Siegert. Hierin diende hij aanvankelijk als schutter en later als commandant.

De eerste Rode Leger eenheden trokken langs de stad. De belegering startte later, als aanvullende eenheden de stad belegeren. Diverse pogingen werden ondernomen om de stad te veroveren. Russische tanks en soldaten rukten langzaam op. Siegert en zijn tank werden ingezet als mobiele reserve. Als er een doorbraak was geweest, of dreigde te ontstaan, werd de Tiger er op afgestuurd om ondersteuning te bieden. In de belegerde stad, waarin zij continue gebombardeerd of beschoten werden, was het inzetten van de Tiger riskant. Tankduels werden in de straten uitgevochten, met beperkte bewegingsruimte. Een sovjetsoldaat met een molotovcocktail kon al snel desastreuze schade aanrichten.

Uiteindelijk raakte de Tiger dusdanig beschadigd dat hij enkel nog te gebruiken was als stationair antitank geschut. De Tiger werd versleept naar een gunstige plek, vanwaar de Tiger de aankomende Russen onder schot kon nemen. Hoewel de Tiger zelf nog niet ontdekt was, werd de bemanning wel in de gaten gehouden en onder schot genomen door een sluipschutter.

Uiteindelijk viel de vesting en probeerde Siegert nog te ontsnappen, maar daarvoor was het inmiddels te laat en hij werd tezamen met veel andere Duitse soldaten gevangengenomen. In gevangenschap moest hij houthakken en helpen met het bakken van bakstenen. Na gevangenschap in het ijzige noorden keerde hij terug naar Duitsland.

Het boek is aan de relatief korte kant. In totaal zijn het 184 paginaís, ongeveer 30.000 woorden. De meeste hoofdstukken bestaan uit enkele paginaís. Siegert schrijft nauwelijks over zijn ervaringen van voor Poznan of na zijn gevangenschap, terwijl het de belegering minutieus beschreven is. Hoewel het niet een probleem is, had er eventueel meer geschreven kunnen worden over zijn periode voor of na de oorlog. Dit zou het boek naar net een hoger niveau hebben getild. Het boek geeft een uitgebreid verslag van de strijd in de stad en maakt duidelijk hoe belangrijk Tiger tanks waren voor de Duitse verdedigers.

Beoordeling: (Zeer goed)

Informatie

Artikel door:
Samuel de Korte
Geplaatst op:
22-11-2021
Laatst gewijzigd:
23-11-2021
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen