TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

The Luftwaffe’s Secret WWII Missions

Titel:The Luftwaffe’s Secret WWII Missions
Schrijver:Degtev D. & Zubov D.
Uitgever:Pen and Sword
Uitgebracht:2021
Pagina's:255
ISBN:9781526775474
Omschrijving:

Twee belangrijke middelen om een oorlog mee te winnen zijn informatie en misinformatie. Niet voor niets werd dit door Sun Tzu in zijn boek 'The Art of War' geprezen. Volgens hem is de beste manier om te winnen niet door de vijand op het slagveld te verslaan, maar om de vijandelijke weerstand te breken zonder vechten. In 'The Luftwaffe’s Secret WWII Missions' gaan de Russische auteurs Dmitry Degtev & Dmitry Zubov in op de geheime Duitse operaties aan het Oostfront tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze operaties gaan onder andere over het vergaren van informatie en het verspreiden van desinformatie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde de Duitse Luftwaffe geheime missies uit in opdracht van de Duitse geheime diensten, zoals de Sicherheitsdienst en de Abwehr. In de 11 hoofdstukken van het boek worden Duitse operaties aan het Oostfront behandeld. De hoofdstukken gaan onder andere over de verkenningsmissies die voorafgingen aan de Duitse aanvallen op het westen en noorden. Burgervluchten naar Zweden over Noorwegen werden onder andere gebruikt om Noorse posities te fotograferen, maar er werden ook vluchten ondernomen om Duitse operaties in Iran en Irak voor te bereiden of pogingen om contact te onderhouden met het Japanse keizerrijk. Spionnen werden achter de Sovjet linies gedropt, maar meermaals waren deze spionnen niet overtuigd van hun zaak en gaven zij zich direct over aan de Sovjet autoriteiten of verdwenen in de Russische samenleving. Andere spionnen deden wel hun werk, maar kwamen door andere omstandigheden in de problemen.

Unieke en bijzondere strijdtonelen komen aan bod, wat de schaal van het conflict nogmaals benadrukt. Aan de hand van nieuwe archiefinformatie, zowel in Duitsland als Rusland geven de twee auteurs inzicht in de geheime operaties. Het enige nadeel is het laatste hoofdstuk, waarbij psychologische portretten worden gemaakt van Adolf Hitler en Wilhelm Canaris. Dit hoofdstuk voelt wat vreemd aan binnen de context van het boek. Maar goed, het is slechts één van de elf hoofdstukken in het boek en de andere tien hoofdstukken zijn interessant en waardevol.

De foto’s, van de betrokken vliegtuigen, of de personen over wie het hoofdstuk gaat, zijn goed. De foto’s tonen onder andere de Britse posities in Irak, die vanuit de lucht gefotografeerd werden. Het benadrukt nogmaals de gigantische schaal waarop de Tweede Wereldoorlog werd uitgevoerd. Toch zijn er in het boek ook zeer menselijke aspecten te herkennen. Een spion wordt onder andere verraden omdat hij zijn medailles op de verkeerde zijde van zijn borst had gespeld.

Het boek geeft een heldere indruk van verschillende operaties over verschillende plekken in de wereld. De auteurs hebben op deze manier een bijdrage geleverd aan de geschiedschrijving en een deel van de geheime missies van het Derde Rijk inzichtelijk gemaakt voor een groter publiek.

Beoordeling: (Zeer goed)

Informatie

Artikel door:
Samuel de Korte
Geplaatst op:
06-03-2022
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen