Amerikaanse frontsoldaten in de Tweede Wereldoorlog

Titel: De hel die Europa heet - Amerikaanse frontsoldaten in de Tweede Wereldoorlog
Auteur: Peter Schrijvers
Uitgever: Het Spectrum
Uitgebracht: 2004
Pagina's 383
ISBN: 9071206041
Omschrijving:

Ooggetuigenverslagen van veteranen spreken bij veel mensen tot de verbeelding. Het is enorm interessant en indrukwekkend om verslagen te lezen van mensen die persoonlijk betrokken zijn geweest bij de Tweede Wereldoorlog en die fysiek aanwezig waren tijdens een bepaalde belangrijke historische gebeurtenis, zoals het Ardennenoffensief. In dit boek heeft de schrijver Peter Schrijvers de ervaringen van Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog verwerkt in een boek onder de titel: “De hel die Europa heet - Amerikaanse frontsoldaten in de Tweede Wereldoorlog”. Hoewel de schrijver van Belgische afkomst is, werd het aanvankelijk alleen uitgegeven in het Engels met als titel: “The Crash of Ruin”. Schrijvers verwerkt de citaten van de soldaten in een breder verhaal. Dit boek bestaat uit vier hoofdthema’s die achtereenvolgens worden behandeld: de natuur, de soldaten, de burgers en de Apocalyps.

De gemiddelde lezer zal met gemengde gevoelens aan dit boek beginnen, immers, hoe is de schrijver erin geslaagd om de ervaringen van een paar miljoen soldaten representatief weer te geven in een boek met ruim 380 pagina’s? “Het is […] onmogelijk om de indrukken en ervaringen van de soldaten alleen op basis van getallen, percentages en korte categorieën antwoorden te reconstrueren”, zo schrijft de auteur hierover in zijn voorwoord. “Ik heb dan ook alleen maar de belangrijke emoties en gedachten er achter kunnen ontdekken door een zorgvuldig doorspitten van de meest persoonlijk getuigenissen van GI’s: dagboeken, brieven naar huis, gedichten, liedjes, grapjes, cartoons en memoires”.

Erg interessant zijn de diverse onderwerpen die worden behandeld: Bijvoorbeeld de mening van de soldaten over een bepaald gebied of streek, maar ook hun houding ten opzichte van de burgerbevolking. Tevens worden de verschillen ten opzichte van bijvoorbeeld het Britse of Canadese leger duidelijk aangewezen. Ook hun liefde voor dieren, hun emoties, hun populaire liedjes en grappen krijgen, naast onderwerpen als hun kleding, hun saamhorigheid en hun angst, een duidelijke plaats in dit boek. Het boek behandelt dus veel verschillende ervaringen en gedragingen van de Amerikaanse soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook al weet je meestal de naam van de soldaat niet, toch maak je kennis met zijn gevoelens, emoties en brieven naar het thuisfront. Daarom geeft “De hel die Europa heet” een heldere kijk op de oorlog van de Amerikaanse soldaat. Het boek heeft zeker originele invalshoeken en is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in de ‘Amerikaanse kant’ van de Tweede Wereldoorlog.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Egbert van de Schootbrugge
Geplaatst op:
26-04-2007
Laatst gewijzigd:
19-02-2009

Afbeeldingen