Koninklijke Marine in beeld 1950-1959 (I)

Titel: Koninklijke Marine in beeld 1950-1959 (I)
Auteur: Willem H. Moojen & Jantinus Mulder
Uitgever: Lanasta
Uitgebracht: 2009
Pagina's: 128
ISBN: 9789080782273
Bijzonderheden: Vierde titel uit de reeks fotoboeken over de Koninklijke Marine in de twintigste eeuw
Omschrijving:

Zo op het eerste oog zou je jezelf afvragen wat een boekje over Nederlandse marineschepen tussen 1950 en 1959 te zoeken heeft tussen recensies over Tweede Wereldoorlog boeken. Het Ä17,50 kostende boekwerkje heeft echter voor geÔnteresseerden van marineschepen uit de Tweede Wereldoorlog veel interessants te melden. Met name in deze naoorlogse periode werd bij de heropbouw van de Nederlandse Marine veelvuldig gebruik gemaakt van "restanten" uit de Tweede Wereldoorlog. Schepen die een staat van dienst hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Geallieerden en na de oorlog werden verkocht of als hulpleveringen binnen NAVO verband aan andere marines werden overgedragen.

De Koninklijke Marine had een veelvoud van dergelijke schepen in dienst. Een tot de verbeelding sprekend voorbeeld is uiteraard de Hr.Ms. Karel Doorman. Het tweede vliegdekschip met deze naam werd op 1 april 1948 overgenomen van de Britten, waar het tijdens de oorlog als HMS Venerable dienst had gedaan. Andere voorbeelden die in het boekje worden behandeld zijn de diverse ex-Britse torpedobootjager (zoals Hr.Ms. Marnix, ex-HMS Garlant), Australische mijnenvegers (zoals Hr.Ms. Boeroe, ex-HMAS Toowoomba), Amerikaanse mijnenvegers (zoals Hr.Ms. Oosterschelde, ex-YMS 230, ex-BYMS 2230), Amerikaanse fregatten (zoals Hr.Ms. De Zeeuw, ex-USS Eisner), enzovoorts.

Niet minder interessant is de behandeling in het fotoboekje van in Nederland achtergebleven Duitse schepen. Diverse voormalige Duitse R-boten (Ršumboote) werden na de oorlog in Nederlandse dienst genomen als kustmijnenvegers. Enkele voorbeelden hiervan zijn Hr.Ms. Schiermonnikoog (M872) en Hr.Ms. Goeree (M869).

Naast deze schepen ontbreken uiteraard ook niet degenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog al naam maakten, zoals Hr.Ms. Tromp, Hr.Ms. Tjerk Hiddes (ex- HMS Nonpareil, als op 17 mei 1942 in Nederlandse dienst), Hr.Ms. O 24, Hr.Ms. Willem van der Zaan e.a.. Uiteindelijk blijven ook vermeldenswaardig de voorbeelden van schepen die in mei 1940 in aanbouw waren en in Duitse handen vielen. Enkelen daarvan werden tijdens de oorlog niet afgebouwd of kwamen na de oorlog terug naar Nederland.

Een boekje over de naoorlogse periode van onze Koninklijke Marine, maar zeker zo interessant door de vele verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog. Interessant vooral voor diegenen die de lotgevallen willen navorsen van vele tijdens de oorlog dienende schepen.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
31-03-2009
Laatst gewijzigd:
09-11-2017

Afbeeldingen