TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De wereld van Anne Frank, Lees & Doeboek

Titel:De wereld van Anne Frank, Lees en doeboek
Schrijver:Metselaar, Menno
Uitgever:Rubinstein Publishing Bv
Uitgebracht:2022
Pagina's:48
Taal:Nederlands
ISBN:9789047630074
Omschrijving:

In mijn kinderenjaren keek ik uit naar een speciaal type boek dat ik aan het begin van de zomer en tijdens Sinterklaas als cadeau kreeg overhandigd door een attent familielid: ‘Het grote vakantieboek’. Dit waren boeken vol verhalen, rijmpjes en gedichten die werden afgewisseld met een keur aan opdrachten en spelletjes. Als je een sprookje van Andersen had gelezen dan wachtte op de volgende bladzijde een cijferpuzzel. Je moest dan met een stift of potlood een lijn trekken vanaf nummer 1 tot het hoogste cijfer dat in de puzzel stond en als je dat gedaan had, kwam als bij toverslag een lijntekening tevoorschijn. Deze vakantieboeken waren een bron van eindeloos vermaak.

Onlangs verscheen ‘De wereld van Anne Frank, lees & doeboek’, uitgegeven door uitgeverij Rubinstein in samenwerking met de Anne Frank Stichting. Het boek heeft het formaat van een stripboek en staat, net als de vakantieboeken die ik als kind verslond, vol met verhalen en opdrachten. Het boek volgt het leven van Anne vanaf haar geboorte in 1929 tot aan haar dood in 1945, om vervolgens af te sluiten met een gedeelte over haar nalatenschap. Het boek omvat 48 bladzijden. Op meer dan de helft van de pagina’s krijg je informatie over het leven van Anne. Diverse facetten van haar leven worden uitgelegd en toegelicht. Onder meer de redenen voor het gezin Frank om Duitsland te verlaten en naar Nederland te emigreren, Annes leven in Amsterdam, haar leven gedurende de onderduikperiode, haar dagboek en het trieste einde van haar leven worden besproken. Het leven van Anne wordt in chronologische volgorde besproken en bovenaan de bladzijdes staat telkens aangegeven in welke periode van haar leven je als lezer bent. Verder krijgt je als lezer uitgelegd wat de Holocaust was en hoe de Duitse bezetter stap voor stap de vrijheid van de Joden in Nederland inperkte. Deze onderwerpen maken het boek geen lichte kost om te lezen. Maar door de toegankelijke wijze van schrijven van tekstschrijver Menno Metselaar en de fraaie vormgeving van het boek is de geschiedenis van Anne goed te volgen en te begrijpen.

Naast de teksten over Annes leven en de historische achtergrond, bevat ‘De wereld van Anne Frank’ een keur aan opdrachten en puzzels. Zo leer je in acht stappen een kat tekenen. Anne had vroeger een kat, Moortje genaamd. Er zijn geen foto’s van het dier bekend, maar ze heeft de kat, waar ze zeer aan gehecht was, in brieven aan familie beschreven. Verder bevat het boek een prachtige doorsnede van Het Achterhuis waardoor je een goed beeld krijgt hoe de acht onderduikers leefden. Anne hield van tekenen, dus een mandala mag niet ontbreken en als de stamboom van Annes familie wordt besproken, dan is een opdracht om je eigen stamboom te tekenen. Maar daar blijft het niet bij. Op een bladzijde met een klassenfoto van Annes klas is er ruimte voor een eigen klassenfoto en als Anne in haar dagboek schrijft over haar gevoelens voor Peter, dan krijg je als lezer een opdracht over je eigen verliefdheden. Je wordt door deze opdrachten betrokken bij het leven van Anne. Je vergelijkt jezelf met haar en je leert dat Anne niet een abstract figuur uit het verleden is, maar een meisje dat net als jijzelf nadenkt over het leven en dat ze net als jij verlangens en interesses heeft.

Een vraag zou kunnen zijn of het leven en de nagedachtenis van Anne wel geschikt zijn voor een boek vol op het oog vrolijke opdrachten en puzzels. Dat is een lastige vraag en het antwoord hangt wellicht voor een belangrijk deel van je persoonlijke opvattingen af. Ik ben positief over het boek, omdat een boek als dit prima past bij het leven van de jonge Anne in Amsterdam. Voordat het gezin Frank in 1942 onderdook heeft Anne in deze stad geleefd, vrienden gemaakt, eindeloos veel gespeeld en daarbij waarschijnlijk ook puzzels gemaakt en geknutseld, precies zoals hedendaagse kinderen doen. Haar lot was triest, maar Anne was ook een meisje dat plezier had en veel vriendinnen had. Dat is iets wat door dit boek duidelijk wordt en dat je kunt vergelijken met je eigen leven.

‘De wereld van Anne Frank’ is geschikt voor jonge lezers, laten we zeggen kinderen in de midden- en bovenbouw van de basisschool. Zij zullen het nodige plezier aan dit boek beleven. Dit geldt zowel voor de informatie die ze krijgen over het leven van Anne als voor de opdrachten in het boek die de kennis over haar leven verdiepen en koppelen aan hun eigen leven. ‘De wereld van Anne Frank’ is een geslaagd ‘lees & doeboek’ dat de komende vakanties voor uren leesplezier kan zorgen.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Martin Bootsma
Geplaatst op:
02-10-2022
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen