Laura's verzet

Titel: Laura’s verzet
Auteur: Margreet Maljers
Uitgever: Kok
Uitgebracht: 2009
Pagina's: 215
ISBN: 9789059773721
Omschrijving:

Laura had haar vader gezien met kranten. Hij was voor de verspreiding verantwoordelijk. “Laat mij dat maar doen, pap,” had ze zonder ophef gezegd. “Jou pikken ze er zo tussenuit, terwijl ze van mij alleen maar denken dat ik een kind ben.” Deze passage beschrijft meteen het hoofdthema van het boek “Laura’s verzet”. Een roman over het tienermeisje Laura in oorlogstijd in Nederland van de hand van Margreet Maljers.

Laura is bijna 15 jaar als de oorlog uitbreekt. Haar vader sluit zich aan bij een groep, die een ondergrondse krant verspreidt. Voor zowel zijn vrouw als zijn drie kinderen houdt hij deze bezigheid verborgen. Zijn vrouw heeft wel iets in de gaten, maar houdt zich afzijdig. Laura, zijn oudste dochter, heeft echter wel door dat haar vader in het verzet zit en besluit mee te helpen. Ze voert een belangrijk argument aan: door haar jonge uiterlijk valt de aandacht niet zo op haar en kan ze controles op straat door de Duitsers vermijden. Gaandeweg raakt ze steeds dieper betrokken bij het verzetswerk. Ondanks dat er ook steeds meer gevaar dreigt. Zo moet haar vader onderduiken als gevolg van verraad en zelf moet ze zich ook af en toe een tijdje schuilhouden. Laura heeft een sterk vermoeden dat het verraad afkomstig is van haar buurjongen Bart die lid is geworden van de WA. Hij heeft een oogje op Laura, maar zij wil niets van hem weten. Toch laat zij zich door deze tegenslagen niet ontmoedigen. Ze wil zo veel mogelijk actief blijven in het verzet en onderneemt ook zelf initiatieven om Joodse leeftijdsgenoten te redden.

Margreet Maljers is begonnen als schrijfster van kinderboeken. En die stijl is in deze familieroman goed terug te vinden. Het hele verhaal wordt zoveel mogelijk belicht vanuit de belevingswereld van de tiener Laura. In dat opzicht is de auteur consequent. De schrijfstijl is vlot en al snel word je meegetrokken in het verhaal. Maar het boek mist ook bepaalde elementen. Hoewel je als lezer meeleeft met de dagelijkse gebeurtenissen van de jonge Laura, ontbreekt de echte spanning, die een oorlog met zich meebrengt. Van angst of machteloosheid is weinig voelbaar in het boek. Evenals er weinig sprake is van opwinding bij indrukwekkende gebeurtenissen. Gevoelens die je toch zou verwachten bij een jonge tiener, wanneer deze geconfronteerd wordt met de gevolgen van het bezette Nederland, zoals spertijd, razzia’s, huiszoekingen, etc. etc.. De hoofdpersoon maakt het wel mee, maar het effect van deze zaken op iemand als Laura wordt niet dieper uitgewerkt. Daardoor ontstaat rondom het personage Laura een idealistische waas van een heldin in een weliswaar moeilijke, maar volgens het boek kennelijk niet uitzonderlijke tijd.

Ook andere zaken zijn summier. De achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt is bescheiden gehouden. Een algehele sfeertekening van Nederland in die oorlogsjaren is er nauwelijks. De tijdsaanduidingen zijn vluchtig, waardoor het af en toe niet helemaal duidelijk is in welk jaar of periode een bepaald fragment zich afspeelt. Over de overige personages komt de lezer ook vrij weinig te weten. Wat Laura’s vader zoal doet bij het verzet, wordt niet nader omschreven. En de verhouding tussen Laura en haar vader blijft beperkt tot het feit dat hij trots is op zijn dochter. Wel komt het bezwaar naar voren van zowel Laura’s vader als moeder, dat ze hun dochter nog te jong vinden voor dergelijk illegaal werk. Verder blijft de houding van haar moeder vaag. Zo ook van de buren en het echtpaar op de boerderij, waar Laura een tijdje onderduikt. De beschrijving blijft beperkt tussen goed en fout. Daarnaast is er geen aandacht besteed aan uitleg over bepaalde begrippen, zoals de Landwacht. Wanneer deze ontstaan is en waartoe hun leden in staat waren. Waarom het nodig was voor Laura om op haar hoede te zijn voor deze mensen. Het boek verlangt dus zeker wel enige achtergrondkennis. Maar aangezien “Laura’s verzet” toch meer een boek is voor de wat jeugdige lezers, voor wie de oorlog een periode uit een grijs verleden is, vormt de afwezigheid van deze elementen juist een handicap. Daarentegen moet wel gezegd worden dat het einde verrassend is. Wat overblijft, is een mooie vertelling over vriendschappen en morele waarden. Het is een aardig boek, maar het zal voor de jeugd die geïnteresseerd is in deze periode in onze geschiedenis en nog meer voor de ervaren lezer teleurstellend zijn.

Beoordeling: Redelijk

Informatie

Artikel door:
Annabel Junge
Geplaatst op:
03-04-2009
Laatst gewijzigd:
06-04-2009

Afbeeldingen