TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Vergeten Spionne

Titel:De vergeten spionne - De zoektocht naar een begaafd pianiste die mensenlevens redde tijdens de Tweede Wereldoorlog
Schrijver:Steele, Sarah
Uitgever:Kokboekencentrum Fictie
Uitgebracht:2023
Pagina's:432
Taal:Nederlands
ISBN:9789029734127
Omschrijving:

'De vergeten Spionne' van Sarah Steele is een roman over een fictieve Franse SOE-agente Colette. Een spannend thema – veel is er niet bekend over de in bezet Europa gedropte SOE-agenten, ook niet hoe­veel vrouwen dat met name in Frankrijk waren. Bekende SOE-vrouwen van de door Selwyn Jep­son geleide sectie F - Frankrijk - zijn met name: Violetta Szabo, Vera Atkins en Denise Bloch. Een mo­nument voor de SOE-agenten, een buste van Szabo, staat op het Enbankment Path langs de Thames. Ook in Neder­land heeft de SOE een rol gespeeld met name bij het Englandspiel en latere droppings van wa­pens en Britse militairen.

Het 'echte' verhaal van Sophie, van wie abusievelijk vaak is aangenomen dat ze gecollaboreerd heeft, wordt in 1997 verteld door Amy, ooit net als Sophie pianiste, nu archivaris en net weduwe met een dochter. Ze be­kijkt de net vrijgegeven dossiers, zoekt dan Cooper op en komt erachter dat Sophie uiteindelijk de Fran­se afdeling runde en Alec in een Lysander SOE-vluch­ten naar Frankrijk is gaan uitvoeren. Ook ontdekte ze hoe Alec en Sophie de oor­log niet lang over­leven – ze zien elkaar weer in de gevangenis. Nogal onver­wacht blijkt dat naasten, onder druk gezet door SS-Mann Seelman, die hun kind resp. partner wat aan zou doen, ten dele schuld daaraan zijn.

De vorm van dit boek lijkt wel wat op een chicklit, een damesroman met een snufje detective, wat denk ik accep­tabel is als je geen bio­gra­fie schrijft maar een aantal verhaallijnen via niet-bestaande hoofd­per­sonen met trekjes van echte SOE-mensen in één sluitend verhaal bij elkaar wilt brengen, om de boog ge­spannen te houden en rond te krijgen. Maar ondanks de hier en daar wat geforceerd aandoende toevallen is 'De vergeten spionne' zowel een prettig leesbaar als vrij goed ge­rechercheerd werk in de categorie historische fictie. Steele heeft eerder 'Het kersenspoor' geschre­ven, over Jood­se kinderen die door hun grootmoeder in veiligheid werden gebracht.

Je moet wel even wennen aan de tijd­spron­gen van de oorlogsjaren tot en met 1997. Ik had graag wel wat meer willen horen over Sophies Joodse vrien­den; de compositie van één van hen, 'The lost song of Paris' is de Engelse titel van het boek – en de zwanenzang van Sophie, die nog eens optreedt terwijl ze beseft dat ze ontmaskerd is.

Het daad­wer­kelijke spionnenwerk dat SOE-agentes in Frankrijk moeten hebben verricht blijft nogal onderbelicht, maar daar is ook niet zo heel veel over bekend. Ze moesten hun opdracht uitvoeren, maar de dage­lijkse werkelijkheid vergde vermoedelijk telkens weer aanpas­singen en werd vaak gefrustreerd door onverwachte tegenvallers, ook in de contacten met Londen en de Resistance - al zal er heus ook wel sprake zijn geweest van meevallers en ontsnapping aan arrestatie.

Voor wie na het lezen van 'De vergeten spionne' nog wat dieper op de historische werkelijkheid wil ingaan zijn artikelen van bijvoorbeeld Alan Malcher en boeken als 'A life in secret' van Vera Atkins en 'As time goes by' van Ted Allbeury een mooie aanvul­ling. Ook 'Field Grey', een uit Duits perspec­tief geschreven detective van Philipp Kerr, is een aanrader als je wat meer over bezet Parijs en Frankrijk algemeen te weten wilt komen.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Diete Oudesluijs
Geplaatst op:
10-06-2023
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen