TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Drie dagen in augustus

Titel:Drie dagen in augustus
Schrijver:Stern, Anne
Uitgever:Ambo|Anthos
Uitgebracht:2023
Pagina's:320
Taal:Nederlands
ISBN:9789026363702
Omschrijving:

Unter den Linden, prachtige etalages lokken je de winkels in. Lichtjes schitteren en fijne muziek klinkt terwijl de bomen toekijken en zachtjes in de wind fluisteren over de dagen die voorbij zijn.

In drie dagen in augustus vertelt Anne Stern het verhaal van Elfie, een werkneemster van chocolaterie Sawade. Niet alleen Elfie komt aan bod, ook de Joodse boekhandelaar, een cafť-eigenaar en de statige oude dame die boven de Sawade woont komen onder andere voorbij in de vertelling van Anne Stern.

Anne Stern is een historicus en Germanist. Ze woont in Berlijn met haar gezin. Ze is gepromoveerd in Duitse studies en heeft gewerkt als leraar. Eerder schreef zij het boek ĎSchaduw en lichtí.

Tijdens de roerige tijden voor de oorlog merkt Elfie op dat alles een beetje verandert. De vaste bestellingen blijven binnenkomen maar haar klanten veranderen zelf. Kinderen sluiten zich aan bij de Hitlerjugend en groeten haar met gestrekte rechterarm. Duitse soldaten vinden steeds vaker de winkel en de Joodse winkeliers voelen de dreiging van sluiting. Gelukkig heeft Elfie haar gewoontes waardoor ze zich staande houdt. Als al die mooie, glimmende, gouden doosjes maar netjes op de planken staan. Als de heerlijk geurende bonbons, gegoten haasjes en gevulde eieren in een mooie rij gepresenteerd liggen komt alles wel goed. Haar sleutelbos is letterlijk de sleutel tot geluk of ongeluk voor Elfie.

De dreiging van de oorlog hangt boven Berlijn, de bomen fluisteren er over tegen elkaar. Maar het leven op Unter den Linden gaat door. In de Sawade wordt gewerkt aan een nieuwe bonbon als Elfie ontdekt dat aan het recept uit vroeger tijden een machtig verhaal kleeft. Zij gaat steeds vaker op bezoek bij de dame boven de winkel omdat zij er meer over lijkt te weten.

Alsof de hemel haar wil helpen gaat op dat moment de deur open en twee jonge meisjes komen binnen. Ze dragen allebei een donkerblauwe rok, een witte blouse en een zwart sjaaltje met een knoop. Beiden hebben het Olympische speldje aan hun blouse, ze groeten met hun rechterarm in de lucht gestrekt en bestellen dan een zakje gekonfijte vruchten.

Drie dagen in augustus is een meeslepende roman. Het verhaal bestrijkt ook echt drie dagen in augustus in 1936. Ver genoeg voor de oorlog om alles te verheerlijken. De geschiedenis van de Sawade wordt op een heerlijke manier verteld en soms loopt het water je in de mond als Elfie weer eens haar ogen over alle bonbons laat gaan. Je proeft ze bijna.

Je leest dit boek dan ook het beste met een doos goede bonbons binnen handbereik. Maar pas op, ze zijn eerder op dan je lief is. Dit boek leg je niet zomaar weg. De stijl waarin Anne Stern schrijft is meeslepend en pakkend. Ieder hoofdstuk houdt je in haar greep en je wilt, nee, je moet gewoon weten hoe het afloopt. Een prachtig verhaal geschreven voor de romanticus die toch graag de feiten op een correcte manier terug ziet komen. Op dat gebied wordt je met ĎDrie dagen in Augustus' goed verwend.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Carola Schrumpf
Geplaatst op:
19-10-2023
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen