TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Langs de sporen van het Ardennenoffensief

Titel: De Ardennen - Langs de sporen van het Ardennenoffensief
Auteur: Aad Spanjaard
Uitgever: Elmar
Uitgebracht: augustus 2009
Pagina's: 166
ISBN: 9789038918952
Bijzonderheden: Eerder al schreef de auteur de reisgidsen NormandiŽ en Verdun in deze serie Historische Routes.
Omschrijving:

In december 2009 wordt herdacht dat het Ardennenoffensief 65 jaar geleden plaatsvond. Een goede reden om het gebied te bezoeken. Deze nieuwe publicatie van Aad Spanjaard kan daarbij van dienst zijn. Het boekje met de afmetingen van 12 x 20,5 cm is een handzame reisgids die makkelijk in de binnenzak van een jack of regenjas zal passen.

De gids begint met een overzichtelijke verslaggeving van de Slag om de Ardennen verdeeld in de volgende hoofdstukken: Een inleiding, De Opmars, Wacht am Rhein, Het plan en de voorbereiding, Het 6de pantserleger valt aan, De aanval van het 5de en het 7de pantserleger Bastogne en Terug naar de Westwall. Deze hoofdstukken worden gevolgd door een gedetailleerde beschrijving van vijf toeristische routes met vermelding van de afstanden per route en een bijzonder volledig overzicht van landmerken, oorlogsgraven, monumenten en diverse voormalige hoofdkwartieren in een geografische volgorde.

De eerste 90 paginaís met de voornoemde hoofdstukken vormen een zeer overzichtelijke samenvatting van de historische gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld voor en tijdens deze veldslag die tot doel had de haven van Antwerpen te heroveren, de aanvoerlijnen van de geallieerden te blokkeren en tevens een wig te drijven tussen de geallieerde troepen in Noord Frankrijk en die aan de Slag om Arnhem hadden deelgenomen.

Deze beknopte geschiedschrijving wordt geÔllustreerd met talloze fotoís en fotootjes van kleiner formaat en bovenal met een viertal gekleurde kaarten van gedeelten van het Ardennenoffensief met steeds in een hoek een overzichtskaartje, die aangeven waar de diverse aanvalsroutes gepland waren en in werkelijkheid vastliepen. Alsmede de variŽrende frontlijnen, troepenbewegingen met in verschillende kleuren (lichtgroen en lichtblauw) de Duitse en Amerikaanse legers. De schaal van deze kaarten is 2,5 cm = 5 km.

De reisgids gaat ervan uit dat men ťťn route per dag kan afleggen (met eigen auto/motor) en daarmee ťťn sector kan bekijken. Tevens neemt de auteur aan dat de meeste belangstelling zal uitgaan naar een bezoek aan Bastogne en omgeving. Alle routes eindigen in de stad Bastogne met uitzondering van route nr. 1. Deze is bedoeld als een dagtrip vanuit Zuid Limburg. De gids vermeldt achter elke plaatsnaam de afstand vanaf het voorgaande punt.

Tot slot geeft het handzame boekje achterin naast een index: een overzicht van de organisaties van de militaire eenheden, een overzicht van de militaire rangen in de belangrijkste deelnemende legers, de deelnemende eenheden aan ĎWacht am Rheiní, militaire begraafplaatsen en de musea die op de Slag betrekking hebben.

Het enige punt van aarzeling over de inhoud van deze reisgids is het feit dat het boekje een zodanige hoeveelheid aan merkpunten en te bezoeken herdenkingsplaatsen geeft, dat het te betwijfelen valt of elke route wel binnen een dag afgelegd kan worden. Tenminste als men consequent stilstaat bij alle tanks, kanonnen, resten van schuttersputjes, overblijfselen van verdedigingslinies, bunkers, plaquettes etc. etc.. Om maar niet te spreken van een bezoek aan de veertien musea die in de gids genoemd worden.

De reisgids is er een in een serie van bijzonder nuttige handleidingen voor de bezoeker aan de Slagvelden van de Tweede Wereldoorlog en zal bij het juist hanteren een duidelijk beeld scheppen van het verloop van het Ardennenoffensief en het gewicht daarvan voor de afloop van de oorlog.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Fred Bolle
Geplaatst op:
18-10-2009
Laatst gewijzigd:
18-11-2009
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen