Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

The Eagle Has Landed

Titel: The Eagle Has Landed, speelduur 131 min
Acteurs: Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duval, Donald Pleasence, Larry Hagman (Jr. Ewing in Dallas), Leigh Dilley,
Jenny Agutter, Anthony Quayle, Jean Marsh, Sven-Bertil Taube, Treat Williams, e.v.a.
Regisseur: John Sturges
Uitgebracht: Film 1 januari 1976 (DVD 23 april, 2002)
Bijzonderheden: Een fictief Tweede Wereldoorlog verhaal met de nodige portie humor . Een sterke cast van welbekende acteurs.
Omschrijving:

Adolf Hitler geeft opdracht aan Admiraal Wilhelm Canaris (Anthony Quayle) om zijn aartsrivaal, Winston Churchill (Leigh Dilley), te ontvoeren en naar Berlijn te brengen. Kolonel Radl (Robert Duvall) krijgt de verantwoordelijkheid om een plan te bedenken en dit uit te laten voeren. Hij krijgt een geheim document in handen waaruit blijkt dat Churchill over een maand op een slecht bewaakt Engels landgoed verblijft. Hij reageert zonder te aarzelen en komt met een plan op tafel, een plan waarvan hij aanvankelijk denkt dat het onmogelijk is om het uit te voeren. Maar hij volgt zijn orders op en zijn mening over het plan veranderd al snel.

De kolonel roept de hulp in van een Ier genaamd Devlin (Donald Sutherland) die een toegewijd lid van de IRA is. Hij wil dat Duitsland de oorlog wint en stemt toe. Kolonel Radl schakelt ook Kurt Steiner (Michael Cain) in, de leider van een zeer geslaagde Speciale Commando eenheid en wat voor ťťn. Een zeer succesvolle en uiterst waardevolle Commando eenheid, maar rebels en geen respect voor rang en order buiten hun groep. Deze nemen de ontvoerende taak van de missie voor hun rekening. Ondanks de hoge onderscheidingen van de groep moeten ze voor de krijgsraad komen in verband met het gedrag buiten hun groep.

Ook de best voorbereide plannen vallen wel eens in het water. Door een humanitaire actie wordt ontdekt dat de commandoís niet zijn waar ze zich voor uitgeven, maar Duitsers. Snel moeten ze de plannen herzien. Zal hun missie nog slagen?
Larry Hagman speelt een eigenwijze Kolonel van de geallieerde strijdkrachten.

Ondanks de minimale actie in deze film is hij zeker het bekijken waard. Een echte Tweede Wereldoorlog klassieker.

Beoordeling: (Een meesterwerk)

Informatie

Artikel door:
Ronald Stassen
Geplaatst op:
04-03-2003
Laatst gewijzigd:
18-05-2019

Afbeeldingen