TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

De Tweede Wereldoorlog - Grote Veldslagen

Titel: De Tweede Wereldoorlog - Grote veldslagen
Uitgebracht: april 2012
Uitgever: Quest en Dutch Filmworks
Speelduur: 179 minuten
Verkrijgbaarheid: DVD, 2 disks
Omschrijving:

Was Adolf Hitlers bevel halt te houden bij Duinkerken een blunder? Waarom kwam er geen derde aanval van Japan op Pearl Harbor? De makers van “De Tweede Wereldoorlog, Grote Veldslagen” hebben geprobeerd hierop antwoord te geven. Naast Duinkerken en Pearl Harbor worden nog vier verschillende veldslagen belicht in deze serie, uitgegeven door het populair-wetenschappelijk maandblad Quest.

“De Duitse blunder van Duinkerken” is de eerste documentaire van de reeks. Originele beelden samen met ooggetuigenverslagen geven een overzicht van wat zich afspeelde op en nabij de stranden van Duinkerken, juni 1940. De snelheid van de opmars door de Wehrmacht in Noord- en West-Europa was toen voor velen een grote verrassing. Groot-Brittannië werd gedwongen alles wat kon varen in te zetten om het geallieerde leger te evacueren, nadat het vast was komen te zitten op het strand nabij Duinkerken. Het zware materieel achterlatend, slaagde men erin het grootste deel van het geallieerde leger te redden. Op een haar na had nazi-Duitsland een fatale klap kunnen uitdelen aan het Britse leger. Een klap die men nauwelijks te boven had kunnen komen.

De tweede aflevering van “Grote Veldslagen” is “Pearl Harbor”. Op 7 december 1941 viel de Japanse Keizerlijke Marine de Verenigde Staten aan. Deze documentaire geeft een prachtig, gekleurd beeld van wat er zich die dag afspeelde op het eiland Oahu, Hawaï. Van Amerikaanse kant en vanuit Japanse zijde laat men de gebeurtenissen zien. Beelden van de aanval, de verwoesting en de gevolgen van deze eerste en enige aanval op het Amerikaanse continent gedurende de Tweede Wereldoorlog. Ooggetuigen vertellen wat er gebeurde en hoe zij die dag beleefden. Dankzij de unieke kleurenbeelden is het een indrukwekkende reportage.

De aanval op Pearl Harbor vormde de directe aanleiding voor de deelname van de Verenigde Staten aan de Tweede Wereldoorlog. In deel drie van “Grote Veldslagen” een overzicht van de “Slag om Midway”, 4 juni 1942. Originele en authentieke opnames laten zien hoe Japanse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen elkaars marineschepen aanvielen en bestookten met bommen en torpedo’s. Aangevuld met verhalen van Japanse en Amerikaanse piloten die meevochten, geeft deze aflevering een prachtig beeld van hoe de Japans Keizerlijke Marine die dag een groot gedeelte van haar slagkracht verloor in de Grote Oceaan door het verlies van vliegdekschepen.

Wanneer tijdens twee veldslagen twee van de grootste generaals uit de Tweede Wereldoorlog elkaar bevechten, mag je gerust spreken van een historische gebeurtenis. Dat is precies wat in de documentaire “De slag om El Alamein” getoond wordt. Aan de hand van originele opnames zien we hoe het Afrikakorps van Erwin Rommel zich wanhopig probeerde voor te bereiden op de komende veldslag. En we zien hoe Bernard Montgomery, commandant van het Britse 8ste leger, zijn manschappen weer vertrouwen geeft in eigen kunnen. Soldaten van beide zijden vertellen over hun ervaringen tijdens de gevechten aan het Afrikaanse front.

De reeks vervolgt met “De Russische barricade bij Stalingrad”. Deze aflevering staat in het teken van de Russische overwinning bij Stalingrad. Onder gruwelijke omstandigheden probeerde de Wehrmacht het vege lijf te redden. Structurele weigering van Hitler tot terugtrekking of orders tot uitbraak en het wederom falen van de Luftwaffe bij de bevoorrading, maakte dat het Zesde Leger zich op 2 februari 1943 moest overgeven. Originele opnames geven een beeld van het leven in deze stad, de gevechten en de overwinning van het Russische leger.

Op 15 februari 1944 werd het klooster van Monte Cassino in Italië totaal vernietigd. In de aflevering “Bombardement op Monte Cassino” wordt getoond wat vooraf ging en waarom deze operatie minder bekend is geworden dan de operatie die twee dagen na het einde van deze veldslag zou beginnen. Monte Cassino was één van de obstakels die het geallieerde leger moest passeren in een poging de Gustav-linie te doorbreken. Van 17 tot 25 januari 1944 werd zwaar gevochten in de omgeving van het klooster, met als hoogtepunt het bombardement op het klooster op 15 februari 1944. Op 4 juni 1944 gaf de Wehrmacht het klooster definitief op en eindigden de gevechten met een overwinning voor de geallieerden. Twee dagen later startte operatie Overlord in Normandië, Frankrijk.

Originele en authentieke beelden zijn vaak een mooie en indrukwekkende manier om kennis te maken met de geschiedenis. In “De Tweede Wereldoorlog, Grote Veldslagen” zijn zulke beelden volop verwerkt. De makers laten aan de hand van deze opnames zien wat de soldaten ter plekke zagen en wat ze meemaakten. De beelden in combinatie met de verhalen van ooggetuigen en veteranen geven deze veldslagen ieder een eigen gezicht. Teleurstellend is de korte tijd die aan bijna ieder deel van de documentaire is besteed. Daardoor ontbreekt het aan voldoende diepgang. Desondanks is dit een interessante verzameling van zes mooie documentaires voor de kijker die vooral geïnteresseerd is in de beelden. Voor sommige kijkers is het een mooie aanvulling op hetgene men al weet of heeft gezien, voor de ander een begin om zich meer te verdiepen in een bepaald onderwerp of bepaalde gebeurtenis .

Beoordeling: (Goed)

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
26-07-2012

Afbeeldingen