TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Apocalypse Nazi Occupation & Sex and love in WW2

Titel: Apocalypse Nazi-Occupation & Apocalypse Sex and Love in WWII
Uitgebracht: april 2012
Uitgever: Dutch Filmworks
Speelduur: 81 minuten & 73 Minuten
Verkrijgbaarheid: DVD, 1 disk
Omschrijving:

“Jullie vochten als helden, gedraag je nu als ridder”, dat was de opdracht die de Duitse soldaat meegegeven werd door hun commandanten nadat de Wehrmacht Frankrijk had verslagen. De Franse bevolking moest inzien dat de bezetter kwam als vriend, niet als vijand. In mei 1940 werd Frankrijk binnengevallen door de Wehrmacht en binnen zes weken verslagen. Het land werd opgedeeld in twee zones: het “vrije” Vinchy-Frankrijk en het Frankrijk onder Duits bestuur. De afzonderlijk op DVD uitgebrachte documentaires “Apocalypse Nazi-Occupation” en “Apocalypse Sex and Love in WWII” geven een prachtig beeld, soms in kleur, van het leven in bezet Frankrijk.

Iedereen die ooit te maken heeft gehad met de gevolgen van een oorlog of bezetting zal weten dat de lijn tussen “goed” en fout” erg smal is. Zo ontstond er ook in Frankrijk een tweedeling in de Franse samenleving door de keuzes die de bevolking soms gedwongen moest maken. Zij die meewerkten met de Duitse bezetter of zij die juist een andere keuze maakten.

De collaborateurs of diegenen die behulpzaam waren tegenover de bezetter in Frankrijk leefden in redelijke vrijheid en soms zelfs in grote luxe. De geüniformeerde en goed uitziende Duitse soldaat was voor vele Franse vrouwen een onweerstaanbare verschijning. Liefdesrelaties tussen de Duitse militairen en Franse vrouwen waren aan de orde van de dag. In het Parijs van de Franse Beau Monde draaiden de theaters volop en Parijs bleef de modehoofdstad van Europa. Het luxe leven kende geen bezetting en de Duitse militairen leefden letterlijk als God in Frankrijk. Authentieke beelden geven een mooi beeld van het rijke en onbezorgde leven van de Duitse manschappen en de Franse “Happy Few”.

Daartegenover stond een grote groep mensen die deze keuze niet kon of wilde maken. Doordat vele Franse mannen als krijgsgevangene werden weggevoerd naar Duitsland bleven veel vrouwen of echtgenotes met hun gezin alleen achter. Van deze vrouwen moesten sommigen de gruwelijke keuze maken om door middel van prostitutie te overleven. Anderen werden opgejaagd als wild. De soms zeer schokkende opnames geven een beeld van hoe het leven was en wat de gruwelijke gevolgen waren als men niet welwillend stond tegenover de Duitse bezetter of gedwongen werd zich te onderwerpen aan de Duitse soldaten. Voor hen kwam de bezetter duidelijk niet als vriend in Frankrijk.

“Apocalypse Nazi Occupation” en “Apocalypse Sex and Love in WWII” zijn twee vrijwel identieke documentaires die allebei een beeld geven van het leven in bezet Frankrijk. Beide documentaires gebruiken vaak exact hetzelfde beeldmateriaal. De makers hebben geprobeerd een zo duidelijk mogelijk beeld te geven van het leven onder Duitse overheersing, hoofdzakelijk in de Franse hoofdstad Parijs. Dat is goed gelukt, niet vaak is zo duidelijk te zien wat de gevolgen waren voor mensen die gedwongen werden partij te kiezen, vóór de bezetter of vóór hun eigen overlevingkansen.

Beoordeling: (Goed)

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
10-08-2012

Afbeeldingen