TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Die vijf dagen in mei 1940 - Herinneringen aan het vuur

Titel: Die vijf dagen in mei 1940 - Herinneringen aan het vuur
Uitgebracht: mei 2012
Uitgever: Source 1 Media
Speelduur: 50 minuten
Verkrijgbaarheid: DVD, 1 disk
Omschrijving:

ďHerinneringen aan het vuurĒ verhaalt over het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940. Soms heeft een documentaire weinig authentiek beeldmateriaal nodig om een verhaal te vertellen. Dan volstaan de verhalen van mensen die van dichtbij getuige zijn geweest van een gebeurtenis. Iets wat op deze documentaire zeker van toepassing is.

Hoewel ze uiteindelijk niet opgewassen bleek tegen de vijandelijke overmacht, gaf het Nederlandse leger gedurende de begindagen van de Duitse inval in mei 1940 zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Het Nederlandse leger was met beperkte middelen in staat gebleken het Duitse leger te vertragen met een aanzienlijk verlies van materieel en mensen aan Duitse zijde. Om het verzet van het Nederlandse leger te breken en capitulatie van de Nederlandse regering af te dwingen werd door de Duitse legerleiding besloten tot een bombardement op Rotterdam. Ondanks dat de Nederlandse regering en legerleiding voor het bombardement reeds besloten hadden tot capitulatie vielen op 14 mei 1940 Duitse bommen op de binnenstad van Rotterdam.

Ooggetuigen uit Rotterdam vertellen over hun ervaringen tijdens die bewuste dag. Ze nemen de kijker mee naar plaatsen die voor hen een plek hebben in hun hart, zoals de straat waar hun ouderlijk huis stond voor het bombardement. Sommige van hen zijn blijven wonen in Rotterdam en andere zijn verhuisd, maar allemaal vertellen ze hun eigen verhaal over een leven dat plotsklaps veranderde door wat er zich op die bewuste dag afspeelde. Alles wat hen lief was, werd in ťťn klap vernietigd. Authentieke film- en foto-opnamen van de dagen erna maken het beeld compleet van de gevolgen van de verwoestende bommen van dit bombardement op de binnenstad van Rotterdam.

De documentaireserie ďDie vijf dagen in mei 1940Ē bestaat, naast ďHerinneringen aan het vuurĒ, uit nog vier verschillende documentaires. De vijf documentaires laten elk een unieke gebeurtenis zien uit de begindagen van de strijd in mei 1940. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar de Nederlandse soldaat, die ondanks gebrekkige middelen, soms tegen beter weten in, probeerde de bezetting en onderdrukking van Nederland door nazi-Duitsland van Adolf Hitler te voorkomen. De makers zetten vooral de verhalen van oud-strijders centraal, dat maakt iedere documentaire zeker de moeite waard om te bekijken.

Beoordeling: (Uitstekend)

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
23-08-2012

Afbeeldingen