Die vijf dagen in mei 1940 - Daar komen de buren

Titel: Die vijf dagen in mei 1940 - Daar komen de buren
Uitgebracht: mei 2012
Uitgever: Source 1 Media
Speelduur: 50 minuten
Verkrijgbaarheid: DVD, 1 disk
Omschrijving:

“Het waren gewoon vriendelijke mensen”, zo verklaart een Nederlandse grensbewoner over de oosterburen in de documentaire “Daar komen de buren”. Al jaren leefden de grensbewoners van Nederland en Duitsland voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog in vrede met en langs elkaar. Hoewel het Nederlandse leger al sinds 1939 gemobiliseerd was en de grensbewaking op Duitsland gericht was, kwam het voor velen toch als een schok dat ze van de ene op de andere dag vijanden waren en elkaar moesten bevechten.

Het verhaal van een niet voldoende op de oorlog voorbereid Nederlands leger is bekend. Toch wist het Nederlandse leger in Limburg de opmars van het Duitse leger tijdelijk te vertragen. In Maastricht bevonden zich tijdens de Duitse inval op 10 mei 1940 slechts twee antitankgeschutwapens. Deze moesten er onder andere voor zorgen dat het Duitse leger met zijn tanks de bruggen in Maastricht niet kon gebruiken voor de opmars richting België en Frankrijk. Ondanks het gebrek aan goede wapens lukte het de Nederlanders wonderwel om de Duitsers in Limburg tot stilstand te brengen. De Nederlandse soldaten konden de bruggen in Maastricht vernietigen, waardoor er een tijdelijke vertraging ontstond bij de opmars van het Duitse leger.

“Daar komen de buren” geeft een prachtig beeld van hoe mensen uit de grensstreek in Limburg hun eigen keuze bleven maken, ondanks de druk van bovenaf om te vechten tegen mensen waartegen men een week geleden nog vriendschappelijk had gevoetbald. Het is een indrukwekkende documentaire met authentieke verhalen van Nederlandse en Duitse grensbewoners uit de provincie Limburg, die liever in vrede naast elkaar leefden dan dat ze elkaar naar het leven stonden.

De documentaireserie “Die vijf dagen in mei 1940” bestaat, naast “Daar komen de buren”, uit nog vier andere documentaires. De vijf documentaires laten elk een unieke gebeurtenis zien uit de begindagen van de strijd in mei 1940. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar de Nederlandse soldaat, die ondanks gebrekkige middelen, soms tegen beter weten in, probeerde de bezetting en onderdrukking van Nederland door nazi-Duitsland van Adolf Hitler te voorkomen. De makers zetten vooral de verhalen van oud-strijders centraal, dat maakt iedere documentaire zeker de moeite waard om te bekijken.

Beoordeling: (Uitstekend)

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
23-08-2012

Afbeeldingen