TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Die vijf dagen in mei 1940 - De verloren overwinning

Titel: Die vijf dagen in mei 1940 - De verloren overwinning
Uitgebracht: mei 2012
Uitgever: Source 1 Media
Speelduur: 50 minuten
Verkrijgbaarheid: DVD, 1 disk
Omschrijving:

Eén van de beoogde doelen van de Werhmacht bij de inval in Nederland was het innemen en bezetten van de Hofstad Den Haag en het gevangennemen van leden van het Nederlands Koninklijk huis. Een ander doel was het innemen van de vliegvelden rondom Den Haag: vliegveld Ockenburg, vliegveld Valkenburg en vliegveld Ypenburg.

In de documentaire “De verloren overwinning” vertellen Nederlandse oud-strijders wat er zich in die eerste dagen van mei 1940 afspeelde in en rondom Den Haag. De verslagen van deze veteranen en ooggetuigenverklaringen van burgers geven een duidelijk beeld van wat er gebeurde tijdens de eerste dagen van deze aanval door het Duitse leger. De vliegvelden Ypenburg, Ockenburg en Valkenburg werden aanvankelijk veroverd door de Wehrmacht, maar later konden Nederlandse soldaten ze weer heroveren op de Duitsers. Pas na de capitulatie van het Nederlandse opperbevel op 14 mei 1940 zouden de vliegvelden definitief in handen komen van het Duitse leger. Tijdens de Duitse aanval rondom Den Haag verloor de Luftwaffe veel vliegtuigen en grote aantallen Duitse soldaten werden krijgsgevangen gemaakt.

“De verloren overwinning” geeft een indrukwekkend beeld van wat er zich precies afspeelde in de eerste dagen na de Duitse inval in de omgeving van Den Haag. Hoewel het Nederlandse leger nauwelijks voorbereid was en het Duitse leger superieur was, waren de soldaten van het Nederlandse leger in staat het Duitse leger af te remmen en zelfs de Luftwaffe grote verliezen toe te brengen. Met behulp van authentieke film- en foto-opnamen wordt dat in deze documentaire inzichtelijk gemaakt.

De documentaireserie “Die vijf dagen in mei 1940” bestaat, naast “De verloren overwinning”, uit nog vier verschillende documentaires. De vijf documentaires laten elk een unieke gebeurtenis zien uit de begindagen van de strijd in mei 1940. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar de Nederlandse soldaat, die ondanks gebrekkige middelen, soms tegen beter weten in, probeerde de bezetting en onderdrukking van Nederland door nazi-Duitsland van Adolf Hitler te voorkomen. De makers zetten vooral de verhalen van oud-strijders centraal, dat maakt iedere documentaire zeker de moeite waard om te bekijken.

Beoordeling: (Uitstekend)

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
23-08-2012
Laatst gewijzigd:
26-08-2012

Afbeeldingen