TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Die vijf dagen in mei 1940 - De waarheid van Wons

Titel: Die vijf dagen in mei 1940 - De waarheid van Wons
Uitgebracht: mei 2012
Uitgever: Source 1 Media
Speelduur: 52 minuten
Verkrijgbaarheid: DVD, 1 disk
Omschrijving:

Het Nederlandse leger was in mei 1940 nauwelijks voorbereid op een oorlog met nazi-Duitsland. Met zeer beperkte middelen moest het Duitse leger worden gestopt. Desondanks hebben Nederlandse soldaten dapper gevochten om te voorkomen dat de Duitsers zonder slag of stoot konden oprukken en Nederland bezetten. Helaas zijn sommige gevechtshandelingen in de vergetelheid geraakt, verzwegen of soms zelfs verkeerd in de geschiedenisboeken vastgelegd. De documentaire ďDe waarheid van WonsĒ vertelt het verhaal van zoín vergeten en verzwegen strijd.

De documentaire laat een reconstructie zien van de gevechten in en rondom de Wons-stelling in de kop van Friesland. De amper geoefende Nederlandse soldaten konden weinig of niets uitrichten tegen de goed bewapende en goed getrainde collegaís van het Duitse leger. De defensieve sterkte van de Wons-stelling was laag. De kazematten waren in feite niets meer dan houten hokjes, afgedekt met aarde. Het waren uitgelezen doelwitten voor het goed bewapende Duitse leger. Alex Fokkinga, een nabestaande van een oud-strijder, probeert samen met adjudant b.d. Jacob Topper te achterhalen wat er zich in die eerste dagen van mei 1940 heeft af gespeeld in de Wons-stelling.

Het uitgangspunt van deze reconstructie is het beeld dat geschetst wordt in de geschiedschrijving van Lou de Jong. De Nederlandse soldaten zouden volgens De Jong de Wons-stelling hals over kop hebben verlaten, zonder zich noemenswaardig te hebben verzet tegen de Wehrmacht. Wat de werkelijke feiten zijn, wordt in deze documentaire op overtuigende wijze onthuld.

De documentaireserie ďDie vijf dagen in mei 1940Ē bestaat, naast ďDe waarheid van WonsĒ, uit nog vier verschillende documentaires. De vijf documentaires laten elk een unieke gebeurtenis zien uit de begindagen van de strijd in mei 1940. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar de Nederlandse soldaat, die ondanks gebrekkige middelen, soms tegen beter weten in, probeerde de bezetting en onderdrukking van Nederland door nazi-Duitsland van Adolf Hitler te voorkomen. De makers zetten vooral de verhalen van oud-strijders centraal, dat maakt iedere documentaire zeker de moeite waard om te bekijken.

Beoordeling: (Uitstekend)

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
23-08-2012

Afbeeldingen