TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Adolf & Eva - een ondraaglijke liefde

Titel: Adolf & Eva - een ondraaglijke liefde
Uitgebracht: 2000, op DVD in 2006
Uitgever: TDM Entertainment
Verkrijgbaarheid: DVD
Omschrijving:

“Ik vind het een raadsel. Voor mij begon het als een heel eenvoudige romance en eindigde het als een Griekse tragedie.” Zo omschrijft Gertraud Weisker de liefdesrelatie van haar nicht Eva Braun met Adolf Hitler. Er wordt nog altijd veel gespeculeerd over de aard van deze relatie. We kunnen ons niet goed voorstellen dat een meedogenloze dictator als Hitler in staat was om iemand lief te hebben. Talrijke geruchten geven de indruk dat Hitler als minnaar net zo meedogenloos was als Führer. Helemaal moeilijk vinden we het om te accepteren dat Hitler mogelijk een vrij normaal seksleven had. Liever nemen we aan dat hij niet tot seksueel contact in staat was. Dat hij seksueel gezien pervers was,past nog beter bij ons beeld van zijn persoonlijkheid. In “Adolf & Eva” tracht men het echte verhaal over de liefde tussen dit eenvoudige burgermeisje en de machtige dictator te vertellen. Hielden ze van elkaar? Kon Hitler wel liefhebben? Deden ze aan seks?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, hebben de documentairemakers meerdere personen uit de directe omgeving van het liefdespaar geïnterviewd. Geen belangrijke nazi-functionarissen, maar onder andere Hitlers huisbeheerder, Herbert Döhring, en Eva Brauns kamermeisje, Gretl Mitlestrasser. Zij waren het meest betrokken bij het privé-leven van Hitler en zagen hem dus ook buiten zijn rol als de emotieloze dictator. Enkele van de geïnterviewde personen bezochten voor deze documentaire de locaties die een belangrijke leven hebben gespeeld in hun leven en dat van Adolf Hitler en Eva Braun. Rochus Misch bezoekt bijvoorbeeld de locatie van de Führerbunker in Berlijn waar hij als telefonist werkzaam was. Hier was hij getuige van de zelfmoord van Hitler en Eva Braun die kort daarvoor getrouwd waren. Aan het woord komt ook Gitta Sereny, schrijfster van diverse boeken over het Derde Rijk. Naast interviews zijn ook veel archiefbeelden opgenomen, waaronder Eva Brauns eigen filmmateriaal. Hiermee wordt ons een indringende blik gegund in het dagelijkse leven op de Berghof..

Deze documentaire ondersteunt voor een groot deel het beeld dat wij hebben van Hitler als minnaar. Hitler beschouwde Eva Braun als zijn bezit en de relatie was absoluut niet gebaseerd op gelijkwaardigheid. Zijn minnares kwam zeker niet op de eerste plaats, want zijn echte liefde was Duitsland. Er waren momenten dat hij geruime tijd geen aandacht gaf aan Eva. Dit dreef haar tot wanhoop en tot twee keer toe deed ze zelfs een zelfmoordpoging. In deze documentaire zien we echter ook een liefdespaar dat niet zo uitzonderlijk was als soms wordt beweerd. Zo weet Eva Brauns kamermeisje zeker dat het paar seksueel contact had. Zo vertelt ze bijvoorbeeld dat Eva Braun eens gekscherend vertelde dat zij en Hitler eens seks hadden op dezelfde stoel als waar later de Britse minister Chamberlain in zat tijdens zijn bezoek aan de Berghof. Ook wordt duidelijk gemaakt dat Eva Braun, ondanks haar moeilijkheden, wel degelijk hield van Hitler. Ze heeft meerdere keren de kans gehad om bij hem weg te gaan, maar koos er uiteindelijk zelfs voor om met hem de dood in te gaan.

“Adolf & Eva” is een objectieve en goed onderbouwde documentaire. De geïnterviewde personen uit de directe omgeving van het paar zijn zeer goed in staat om hun ervaringen op meeslepende wijze over te brengen. Ook de schrijfster Gitta Sereny brengt haar mening op prettige wijze aan ons over. Doordat deze interviews worden afgewisseld met interessante archiefbeelden verslapt de aandacht niet. Tevens is er af en toe ruimte voor een korte herhaling van bepaalde feiten en vragen. Tussendoor spelen acteurs bepaalde onderdelen uit het leven van Adolf Hitler en Eva Braun na. Ook dat maakt de documentaire meeslepender.

Na het kijken van “Adolf & Eva” zijn natuurlijk niet alle vragen beantwoord en blijft er enige onduidelijkheid bestaan over de bijzondere relatie tussen Eva Braun en Adolf Hitler. Dat is niet merkwaardig, want tenslotte speelt een liefdesrelatie zich voor een belangrijk deel af in de gedachten en gevoelens van mensen. Ook blijven bepaalde zaken voor de buitenwereld verborgen omdat ze bijvoorbeeld in de privacy van de slaapkamer plaatsvinden. Veel dichter bij de feiten als in deze fascinerende documentaire zullen we daarom vermoedelijk nooit komen.

Beoordeling: (Geeft een intrigerend beeld van een bijzondere liefdesrelatie.)

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
01-10-2006
Laatst gewijzigd:
14-04-2009

Afbeeldingen