TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

The Dark Charisma of Adolf Hitler

Titel: The Dark Charisma of Adolf Hitler
Uitgebracht: april 2013
Uitgever: Dutch FilmWorks
Speelduur: 150 minuten
Verkrijgbaarheid: DVD, 2 disks
Omschrijving:

Hij deed de belofte dat hij de Duitse samenleving zou hervormen en de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog zou uitwissen. Mensen zouden weer trots zijn op Duitsland. Hij wist velen te overtuigen met zijn toespraken en diegenen die hem ontmoetten te bedwelmen met zijn charisma. Adolf Hitler, de leider van nazi-Duitsland die uiteindelijk hoofdverantwoordelijk was voor de massamoord op miljoenen onschuldige burgers en de vernietiging van zijn geliefde Duitsland. Waardoor werd een ontwikkeld volk als het Duitse verblind? Hoe kon het dat een voorheen onbeduidende persoon uit de marge van de Duitse samenleving de absolute macht wist te bemachtigen in ťťn van Ďs werelds meest ontwikkelde landen? Een man zonder enige vorm van hogere opleiding, vol van haat en uitgesproken antisemitische ideeŽn. De BBC-documentaire "The Dark Charisma of Adolf Hitler" probeert hierop een antwoord te geven.

Het verlies van de Eerste Wereldoorlog en de opgelegde sancties uit het Verdrag van Versailles hadden een sterke invloed op de Duitse samenleving en het dagelijks leven van Duitsers. Mede daardoor vonden rechtse en linkse extremistische politieke partijen steeds meer gehoor onder de Duitse bevolking. Ook Adolf Hitler als leider van de NSDAP trok de aandacht. Hij wist als beste de gevoelens en de heersende onvrede van veel Duitse burgers in het naoorlogse Duitsland te verwoorden. Dat deed hij door zijn vele toespraken, aanvankelijk in lokale bierhallen te MŁnchen, later door heel Duitsland. Mensen raakten steeds meer doordrongen van het beeld van hem als een onbaatzuchtige leider, iemand die de problemen in Duitsland kon oplossen.

Joseph Goebbels, de latere minister van Propaganda, wist dit beeld te versterken door middel van nazipropagandafilms die steeds vaker werden vertoond in Duitse bioscoopzalen. Het effect van alle toespraken en propaganda bleef niet uit, zoals bijvoorbeeld een Duitse ooggetuige vertelt: "Ik dacht, eindelijke een man die niet alleen aan zichzelf dacht maar zich voor het hele Duitse volk inzette. De man straalde zoveel charisma uit dat mensen alles van hem geloofden." Een aanzienlijk deel van de Duitse bevolking wenste Adolf Hitler als leider van Duitsland. In 1933 werd deze wens werkelijkheid: Adolf Hitler werd , mede op aandringen van ex-premier Franz von Papen, benoemd tot premier van Duitsland.

Het feit dat het naziregime minderheden en politieke tegenstanders onderdrukte en dat velen van hen verdwenen in kampen maakte nauwelijks indruk op het overgrote deel van de Duitse burgers. Hitlers leiderschap nam zelfs mythische proporties aan na de successen, zoals de vreedzame Anschluss (de hereniging van Duitsland en Oostenrijk), de gewelddadige verovering van Polen en de bezetting van de Lage Landen en Frankrijk. Deze documentaire toont dat, hoewel het Duitse volk aanvankelijk geen oorlog wilde, het tijdens overwinningsparades in extase raakte, zoals filmopnames van toen tonen. Het vertrouwen in Hitler werd zelfs niet geschonden toen de gevolgen van de oorlogsinspanningen steeds duidelijker werden in het dagelijks leven.

De band tussen Hitler en een groot deel van het Duitse volk werd duidelijk nadat er een aanslag werd gepleegd op het leven van de Duitse leider in de Wolfsschanze op 20 juli 1944. In tegenstelling tot wat de coupplegers hadden verwacht, was het Duitse volk woest en verontwaardigd. Adolf Hitler bleef hun FŁrher en het Duitse volk stond achter hem. Dit vertrouwen verdween pas geleidelijk vanaf de herfst van 1944 toen het Rode Leger en de geallieerde legers vanuit het oosten en westen Duits grondgebied binnentrokken en Duitse steden steeds vaker het doelwit waren van vernietigende luchtbombardementen. De smaak van overwinning smaakte het Duitse volk zoet, maar de uiteindelijke prijs van twaalf jaar vervolging en antisemitisch beleid was uitermate bitter.

Was Adolf Hitler werkelijk een mythische leider of was de Duitse samenleving doordrongen van antisemitische denkbeelden en blind voor de werkelijkheid? De BBC-documentaire "The Dark Charisma of Adolf Hitler", gebaseerd op het boek "Het charisma van Adolf Hitler" van de Britse historicus Laurence Rees, geeft hierop een duidelijk antwoord. Aangevuld met duidelijk commentaar en archiefbeelden is deze documentaire een aanrader, bijna een must, voor iedere kijker met interesse in de Duitse samenleving voor en tijdens het naziregime van eind jaren 20 tot 1945. Duidelijk wordt gemaakt dat Adolf Hitler vele Duitse burgers hoop bracht, maar dat hij niet deed aan massahypnose. Het Duitse volk aanvaardde uit vrije wil zijn leiderschap . "The Dark Charisma of Adolf Hitler" laat zien wat de uiteindelijke consequenties waren van zijn van zijn beloftes. De documentaire toont aan dat Duitsers van tevoren wisten hoe radicaal zijn ideeŽn waren. Het waren echter in de eerste plaats de actuele omstandigheden in Duitsland waardoor hij aan de macht kon komen en niet zijn "hypnotiserende" charisma.

Beoordeling: (Uitstekend)

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
13-07-2013
Laatst gewijzigd:
16-07-2013

Afbeeldingen