Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Beyond the Frontline

Titel: Beyond the Frontline - the Battle for Karelien
Regisseur: Ňke Lindman
Acteurs: Tobias Zilliacus, Ilkka Heiskanen, Christoffer Westerlund e.a.
Uitgebracht: 2004, op DVD in 2013
Uitgever: A-Film
Verkrijgbaarheid: DVD en Blu-Ray
Speelduur: 127 minuten
Omschrijving:

Het vooruitzicht van een overwinning op de Sovjet-Unie was in 1942 voor de Wehrmacht en haar bondgenoten aanzienlijk geslonken. Het door Adolf Hitler reeds verslagen geachte Rode Leger had zichzelf hervonden en wist gaandeweg steeds meer successen te boeken. Als bondgenoot van het Duitse leger werden ook Finland en het Finse leger geconfronteerd met een oprukkend Sovjetleger. "Beyond the Frontline - The Battle for Karelien" (oorspronkelijk: Framom fršmsta linjen) toont hoe het Finse leger, na de Winteroorlog van 1939 tot 1940, wederom werd bedreigd door de Sovjetstrijdkrachten.

De op werkelijke personen en gebeurtenissen gebaseerde speelfilm vertelt het verhaal van de 22-jarige luitenant Harry Jšrv (1921-2009), de commandant van een Finse verkennings- en gevechtseenheid van het infanterieregiment 61 tijdens de zogenoemde Sovjet-Finse vervolgoorlog van 1941 tot 1944. Dagelijks staan de jonge mannen van deze eenheid onder enorme druk als onderdeel van de Finse verdedigingslinies. Dat wordt pas echt duidelijk na de start van een groot Russisch offensief in de Karelische Landengte in het noordwesten van Rusland. De dagelijkse verkennings-en gevechtsacties eisen hun tol. Daarnaast maken getalenteerde Russische sluipschutters het leven in de Finse verdedigingslinies steeds lastiger. De eenheid van Jšrv wordt ingezet om vanuit Oost-KareliŽ koste wat kost de door het Sovjetleger bedreigde Finse stad Tienhaara te bereiken en beschermen. Na deze stad ligt de weg richting Helsinki en de rest van Finland geheel open voor het Rode Leger. Het Finse leger weet stand te houden, hoewel het infanterieregiment 61 zware verliezen lijdt.

Het verfilmen van een goed oorlogsverhaal is door de jaren heen erg lastig gebleken. De juiste emoties en omstandigheden zijn vaak moeilijk over te brengen op de hedendaagse kijker. Helaas zijn ook de makers van "Beyond the Frontline - the Battle for Karelien" er nauwelijks in geslaagd een meeslepend en diepgaand oorlogsepos weer te geven. De getoonde Finse gevechtsacties zijn erg eenzijdig en soms zeer onoverzichtelijk. Russische tegenstanders komen zelden in beeld en worden steevast neergezet als domme, onervaren militairen. De acteurs weten nauwelijks de emoties over te brengen die je zou verwachten van een soldaat onder vuur aan het front. Wat aan de geloofwaardigheid evenmin bijdraagt is dat soldaten over haast paranormale gaven lijken te beschikken (mijnen worden succesvol op het gevoel en zonder hulpmiddelen opgespoord) en dat sommige scŤnes slapstickachtig aandoen (bijvoorbeeld als op ongeloofwaardige wijze enkel de helm van het hoofd van een soldaat wordt geschoten).

Het gaat hier duidelijk een lowbudgetfilm. De jonge en onervaren cast lijkt nauwelijks besef te hebben van wat een veteraan destijds gevoeld moet hebben. Toch toont een speelfilm als "Uprising" uit 2001 (over de opstand in het getto van Warschau) dat ook zonder enorme budgeten en met de juiste middelen de mogelijkheid bestaat een sterk verhaal neer te zetten. Dat is helaas bij deze Finse film niet gelukt. Dat is jammer, want het Finse leger heeft gedurende de Tweede Wereldoorlog meerdere malen getoond waar een relatief klein leger toe in staat kan zijn. "Beyond the Frontline - the Battle for Karelien" had een mooi eerbetoon kunnen zijn aan de Finse oorlogsslachtoffers en de kijker kunnen informeren over een relatief onbekend oorlogsfront, maar slaagt daarin spijtig genoeg niet.

Beoordeling: Redelijk

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
07-01-2014

Afbeeldingen