TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

WWII From Space

Titel: WWII From Space
Uitgebracht: januari 2014
Uitgever: E1 Entertainment
Speelduur: 88 minuten
Verkrijgbaarheid: DVD, 1 disk
Omschrijving:

Gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog zijn door de tijd vanuit verschillende perspectieven belicht. Boeken met ooggetuigenverslagen en documentaires met authentieke filmbeelden van gebeurtenissen ter land, ter zee en in de lucht geven vaak een indruk van wat de mensen moesten overwinnen in de strijd tegen onderdrukking en op de verschillende slagvelden in Europa, Afrika en AziŽ. De History Channel documentaire "WWII From Space" voegt hier een compleet nieuw perspectief aan toe, de Tweede Wereldoorlog gezien vanuit de ruimte.

Grote delen van West-Europa werden vanaf september 1939 beheerst door oorlog. Het nazi-Duitsland van Adolf Hitler bezette in juni 1941 bijna geheel West-Europa. Het Duitse leger stond aan de vooravond van de grootste veldtocht die de wereld ooit had gezien, de inval in de Sovjet-Unie. In West-Europa wist enkel Groot-BrittanniŽ, mede dankzij hulpgoederen vanuit de Verenigde Staten, ternauwernood stand te houden. Ondanks de Britse roep om Amerikaanse deelname aan het conflict in Europa en de dreiging van totale Duitse overheersing in geheel West-Europa en delen van Afrika bleven de Verenigde Staten afzijdig. Amerikaanse politici hielden vast aan hun politiek van isolationisme.

Hierin kwam verandering door de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor op 7 december 1941. De Amerikaanse bevolking werd volledig verrast. Vanuit Japans oogpunt leek de aanval een groot succes. Meerdere Amerikaanse marineschepen werden zwaar beschadigd of gingen verloren. Toch toont deze documentaire dat de aanval minder succesvol was dan dat hij in eerste instantie zou lijken. Japan had een slapende reus wakker geschud, iets wat grote gevolgen zou hebben voor zowel Japan als nazi-Duitsland. Deze slapende reus beschikte over een groot potentieel aan mensen, productiemogelijkheden en materieel. Iets wat bij nazi-Duitsland en Japan volledig ontbrak, zoals "WOII From Space" duidelijk maakt.

De makers van "WOII From Space" zijn erin geslaagd een informatieve documentaire samen te stellen. In chronologische volgorde worden de belangrijkste gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog belicht en wordt uitgelegd wat de gevolgen daarvan waren. Hedendaagse satellietbeelden van de omvangrijke strijdtonelen van West- en Oost-Europa, Afrika, de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan zijn ronduit fascinerend. De daarop geprojecteerde gegevens en computeranimaties geven de kijker informatie vanuit een heel origineel en eigentijds perspectief. De beelden van boven tonen hoe wijdverspreid de Tweede Wereldoorlog werkelijk was. Het aanvullende commentaar van o.a. de Pulitzerprijswinnaar David Kennedy en historicus Richard Overy is heel duidelijk, ook voor diegene met minder exacte kennis van de verschillende strijdtonelen tijdens deze oorlog.

"WOII From Space" laat op heel eigen wijze zien dat elk facet van oorlogsvoering erg belangrijk is voor de uiteindelijk uitkomst. Ondanks het aanvankelijke succes van het Japan Keizerlijke leger en de Duitse Wehrmacht maken de beelden vanuit satellietperspectief, de computeranimaties en de kille statistieken ťťn ding duidelijk: de Tweede Wereldoorlog kon eenvoudigweg nooit gewonnen worden door ťťn of twee landen. Want als beelden vanuit het heelal iets duidelijk maken is dat de aarde te groot is om door twee landen te worden overheerst.

Beoordeling: (Uitstekend)

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
08-02-2014

Afbeeldingen